2 listopada 2010

Marmolada dyniowa tzw. "złota"

Z dyni, jabłek i gruszek można usmażyć smaczną marmoladę w pięknym złotym kolorze.
Skład jest taki , a nie inny, gdyż zagospodarowałam spady jabłek i gruszek zimowych z mojego ogrodu.

Marmolada "złota".

  •  1 i 1/2 kg miąższu dyni
  • 1/2 kg gruszek
  • 1/2 kg kwaśnych jabłek
  • lub tylko 1 kg jabłek
  • ok. 3/4 kg cukru brązowego


Sposób wykonania:
Dynię i owoce zmiel w maszynce, wyłóż do rondla, podlej odrobiną wody i rozparuj
masę pod pokrywką.
Dodaj cukier   (mniej lub więcej) do smaku.
 Jeśli jabłka nie są zbyt kwaśne możesz dodać soku z cytryny.
Następnie  zdejmij pokrywkę i mieszając smaż marmoladę na bardzo małym ogniu
  tak długo, aż odparuje.
Jeśli masz zamiar przechować marmoladę  dłużej - zagotuj ją w słoiczkach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz