Skład jest taki , a nie inny, gdyż zagospodarowałam spady jabłek i gruszek zimowych z mojego ogrodu.
Marmolada "złota".
- 1 i 1/2 kg miąższu dyni
- 1/2 kg gruszek
- 1/2 kg kwaśnych jabłek
- lub tylko 1 kg jabłek
- ok. 3/4 kg cukru brązowego
Sposób wykonania:
Dynię i owoce zmiel w maszynce, wyłóż do rondla, podlej odrobiną wody i rozparuj
masę pod pokrywką.
Dodaj cukier (mniej lub więcej) do smaku.
Jeśli jabłka nie są zbyt kwaśne możesz dodać soku z cytryny.
Następnie zdejmij pokrywkę i mieszając smaż marmoladę na bardzo małym ogniu
tak długo, aż odparuje.
Jeśli masz zamiar przechować marmoladę dłużej - zagotuj ją w słoiczkach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz