20 października 2013

Muffiny dyniowe buźki

Na deser dzisiaj jeszcze jeden dyniowy przysmak - kakaowe  muffiny dyniowe.


Muffiny  dyniowe buźki


  • 250 g mąki
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jaja
  • 150 g cukru
  • 150 ml jogurtu
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • 1 szklanka  startego miąższu dyni
  • cukier puder do posypania




Wymieszaj mąkę z kakao, proszkiem i sodą oraz szczyptą soli. W drugiej misce wymieszaj jaja z cukrem, jogurtem i  olejem. Dodaj starta dynię i imbir - wymieszaj ponownie.






Do płynnej masy sypkie składniki i wymieszaj.







Foremkę silikonową przesmaruj pędzelkiem zamoczonym w oleju.








 Przełóż masę do foremki.
 Piecz w dobrze nagrzanym piekarniku w temp 180 st.C przez 20-25 min.
Po lekkim przestudzeniu wyjmij  babeczki na talerz.



Przed podaniem oprósz babeczki cukrem pudrem.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz