19 października 2013

Krem dyniowy zapiekany z makaronem i serem pleśniowym

To danie ni to zupa, ni to zapiekanka.... Gęsty krem z dyni i innych warzyw z dodatkiem makaronu zapiekłam w piekarniku. Dzięki dodatkowi  sera pleśniowego krem jest wyrazisty w smaku.



Krem dyniowy zapiekany z makaronem i serem pleśniowym



  • 1 niewielka młoda dynia lub 3/4 kg miąższu dyni
  • włoszczyzna (marchewka, pietruszka i seler)
  • sól, pieprz ziołowy do smaku
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 niewielka cebula
  • 100 g makaronu pełnoziarnistego świderki
  • 100 g sera pleśniowego  z niebieską pleśnią
  • posiekana natka pietruszki


Ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu.


Na łyżce oliwy  zeszklij pokrojoną drobno cebulę. Dodaj pokrojoną w kosteczkę włoszczyznę i czosnek.
Przesmaż warzywa przez kilka minut po czym dolej wodę (tylko do poziomu  warzyw). Po  5 minutach dodaj dodaj pokrojoną dynię - gotuj do miękkości.




Gdy warzywa będą miękkie zmiksuj wszystko blenderem lub przetrzyj przez sito.
Dopraw krem solą i pieprzem ziołowym. Przełóż go do naczyń do zapiekania.




Dodaj ugotowany makaron pełnoziarnisty i posyp skruszonym serem pleśniowym.



Zapiekaj około 10 minut w gorącym piekarniku lub 3 minuty w mikrofalówce.
Podawaj od razu.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz