1 czerwca 2013

Zapiekanka warzywna z szałwią

Gdy zostaną Wam z obiadu kopytka, to warto zapiec je z  warzywami. Takie zapiekanki to niedrogi sposób na kolejny obiad.  Wystarczy kilka jajek, trochę boczku..... i do piekarnika.
Szałwia wzbogaci smak, a jej kwiaty ozdobią  potrawę.
Zobaczcie jak przygotowałam moją zapiekankę.


Zapiekanka  warzywna z szałwią




    Kwiatożercy 2013
  • kopytka  lub ziemniaki pokrojone w plasterki (ok 2 filiżanek)
  • pół cukinii
  • 1 czerwona cebula
  • 4 łodygi selera naciowego
  • około 15 dag boczku wędzonego
  • 2 jaja
  • 2/3 kwaśnej wiejskiej śmietany
  • 4 plastry żółtego sera
  • sól i pieprz biały do smaku
  • kilka gałązek szałwii z kwiatami
  • tłuszcz do wysmarowania foremki
  • otręby pszenne do wysypania






Obierz warzywa. Cebulę pokrój w kostkę, cukinię w półplasterki.
Pokrój łodygi selera naciowego.
Pokrój kopytka, jeśli są zbyt duże.






Foremkę żaroodporną wysmaruj tłuszczem, posyp otrębami.
Na dno wysyp połowę kluseczek. Na kluseczkach rozsyp połowę cebuli i cukinię.


Rozłóż pozostałe kluseczki, cebulę i seler naciowy.
Do miseczki wlej śmietankę, wbij jaja. Dodaj pokrojony w kostkę ser. Dopraw masę solą i pieprzem. Dodaj posiekane listki szałwii.

Zalej masą naczynie. Pokrój boczek w plasterki. Ułóż je
na górze zapiekanki.
Zapiekaj w piekarniku w temp. około 180 st.C przez około 35 minut.  w zależności od kształtu formy (czyli grubości warstwy).







Udekoruj zapiekankę kwiatami szałwii.



Podawaj od razu na gorąco.
Możesz podać z sosem pomidorowym lub grzybowym.

3 komentarze:

  1. Wspaniały z Ciebie Kwiatożerca! :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję bardzo! :)
    Również pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny pomysł na zapiekankę, nigdy nie dodawałam tak szawi:)

    OdpowiedzUsuń