29 czerwca 2013

Babeczki piankowe stracciatella

Latem , gdy upał nie lubię piec w swojej małej kuchence. Wtedy przygotowuję ciasta, ciasteczka w formie deseru na bazie galaretki lub żelatyny. Z sezonowymi owocami lub bez.
Ten deser to pianka z drobinkami czekolady zamknięta w kruchym ciasteczku.

Babeczki piankowe stracciatella 


  • 400 g mleka skondensowanego (niesłodzonego
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 5 dag startej czekolady deserowej
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • kilka łyżek drobnych rodzynków
  • ciasteczka kruche z posypką cukrową (paluszki)
  • paluszki czekoladowe i listki mięty do dekoracji


Zalej galaretkę niewielką ilością wody (pół szklanki), mieszając zagrzewamy do chwili aż całkowicie się rozpuści. Ostudź . Mleko kondensowane miksuj do uzyskania puszystej piany, dodaj do niej ostudzoną galaretkę nie przerywając miksowania. Dodaj połowę płatków migdałowych, rodzynki i większą część startej czekolady – wymieszaj.





Foremki do muffinek posyp  płatkami migdałowymi, nałóż na środek po łyżeczce masy, boki wyłóż ciasteczkami po czym napełnij masą środki aż po brzegi.
Wygładź górę łyżką i posypuj  pozostałymi płatkami migdałowymi. Wstaw do lodówki na godzinkę.






Wyjmij babeczki, oprósz  je pozostałą czekoladą. Podaj  udekorowane pałeczkami czekoladowymi i listkami mięty.






7 komentarzy:

  1. Dziękuję Justynko za miłe komentarze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł, bardzo lubię takie piankowe słodkości ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł..zapisuję do wyprobowania..

    OdpowiedzUsuń
  4. Cieszę się dziewczyny, że się Wam spodobał mój pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ninka a może tak do Puszczy wpadniesz z tymi przepisami...TESKNIMY !!! z Twoja kuchnia-pyszności

    OdpowiedzUsuń
  6. Chętnie, ale do Puszczy to cała wyprawa, nie da się tak wpaść :(

    OdpowiedzUsuń