31 maja 2016

Kołacz śląski z rabarbarem i posypką

W sezonie zawsze wypiekam tradycyjne ciasto drożdżowe z sezonowym owocami.
Świeży drożdżowy kołacz smakuje wybornie.



Kołacz śląski z rabarbarem i posypką


  • ciasto: około 2 i 1/2 szklanki mąkipszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 40 g drożdży
  • 10 dag masła
  • 2/3 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 10 dag cukru
  • posypka: 3 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka wiórek kokosowych
  • Nadzienie: pęczek rabarbaru(6-8 szt)
  • 3 łyżki cukru
  • cukier puder do posypania

Wymieszaj szybko wszystkie składniki posypki i odstaw do zamrażarki. 
Rabarbar pokrój w kawałki, posyp cukrem i wstaw do ciepłego piekarnika. Gdy puści sok odlej go i wykorzystaj do deserów. 

Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj sól i wymieszaj. Wymieszaj 1 łyżeczką cukru i drożdże z dodatkiem 1 łyżki mąki w niewielkiej ilości mleka - odstaw na 10 minut. 

Jaja ubij z dodatkiem 10 dag cukru. Dodaj wyrosnięty zaczyn drożdżowy do jaj oraz mąkę. Wyrabiaj ciastodopóki nie będzie gładkie i elastyczne. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Na stolnicy posypanej mąką rozwałkuj ciasto. Ułóż je na blasze. Rozłóż na nim rabarbar, posyp kruszonką. Pozostaw jeszcze około 10 min po czym wstaw do nagrzanego piekarnika (180 st C) i upiecz na złoty kolor. 

Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem.


4 komentarze:

  1. Wyglada.pysznie,gratuluje.i.pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. O fajny przepis! Nigdy nie jadłam tego ciasta Często boje się cos piec bo mnie dużo roboty przeraza a tu widze ze nie jest zle! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak wynagradza włożony trud - mam nadzieję że się nie zawiedziesz :)
      ...i ja pozdrawiam :)

      Usuń