26 maja 2016

Rabarbarowy kopiec kreta.

Dziś obiecany przepis na "kopiec kreta". Ciasto bardzo urokliwe i smaczne.
Upiekłam go  jeszcze przed moim incydentem w ogrodzie.
Ręka już w lepszej kondycji wiec mogę klepać na klawiaturze.



Rabarbarowy kopiec kreta


  • 1 blat biszkoptu kakaowego
  • kilka łodyg rabarbaru
  • 2 jabłka
  • cukier brązowy  do smaku
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 500 ml kremówki tortowej (36%)
  • czekolada w proszku
Obierz rabarbar po czym pokrój go w 1 cm kawałki.
Obierz jabłko i pokrój je mniej więcej tak samo. Przełóż owoce  do rondelka, posyp cukrem brązowym i odczekaj aż zaczną puszczać sok. Przesmaż owocę  niezbyt długo, by się nie rozpadły.
Wyjmij owoce. W gorącym soku rozpuść galaretkę, jeśli jest go mniej niż szklanka uzupełnij wodą do jej objętości. Włóż  owoce do rozpuszczonej galaretki i odstaw.
Drugą galaretkę rozpuść w 2/3  szklanki wody i odstaw do ostudzenia.
Pokrusz biszkopt . Miseczkę wyłóż folią, rozłóż cienką warstwę ciasta na misce sklajając je 
tężejącą masą owocową.  Rozłóż całą masę  równomierną warstwą na cieście.







Ubij kremówkę. pod koniec ubijania dodaj tężejącą galaretkę.
Masą śmietanową wypełnij miseczkę, górę posyp pozostałym pokruszonym biszkoptem.
Wstaw do lodówki.






Podawaj ciasto po kilku godzinach posypane czekoladą w proszku. 
 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz