23 maja 2015

Ciasto kakaowe z rabarbarem

Co powiecie o cieście kakaowym z rabarbarem i chrupiacą cukrową skórką?
Szybko i prosto, a efekt smakowity !



Ciasto kakaowe z rabarbarem


  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1/2 szklanki  cukru
  • 2 duże jaja
  • 1 pełna szklanka przecieru jabłkowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5łodyg rabarbaru
  • 4 łyżki cukru brązowego  do posypania
  • bratki i mięta do przybrania
Obierz rabarbar i pokrój łodygi na połówki.
Jaja zmiksuj z cukrem dodając pod koniec przecier jabłkowy i olej. Przesiej mąkę oraz kakao do miski. Dodaj sodę i proszek do pieczenia - wymieszaj. Połącz składniki suche i mokre.
Wyłóż ciasto na blaszkę  wyłożoną papierem do pieczenia formę .
Na górze ciasta ułóż łodygi rabarbaru  i posyp cukrem.







Upiecz ciasto w  temp. 170 st C do suchego patyczka. (około 35 min)








 Po wystudzeniu przekrój ciasto  na kwadraty. Podaj udekorowane bratkami i mietą.




Rabarbarowa rewolucja




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz