11 maja 2015

Surówka z cykorii z prażonymi orzechami.

Kolej na pyszną, wiosenną surówkę. Chrupiąca, zdrowa i pyszna.
Nic dodać...czas na przepis.



Surówka z cykorii z prażonymi orzechami

  • 2 cykorie
  • 1/2 fenkuła
  • 1 jabłko
  • 150 ml jogurtu
  • miód, sól i pieprz biały do smaku
  • orzechy laskowe


Orzechy laskowe upraż w piekarniku lub na suchej patelni.
 Odstaw do ostudzenia.
Umyj warzywa i jabłko.





Jabłko obierz ze skórki i zetrzyj w łezkę wprost do miski. Cykorie przekrój wzdłuż na połówki i wykrój gorzkie środki. Pokrój w paseczki i dodaj do miski. Pokrój drobno fenkuła.
Do słoiczka wlej jogurt, dopraw go solą, pieprzem i miodem - zakręć słoik po czym energicznie wstrząsaj.
 Gdy składniki się połączą polej surówkę sosem.
Wymieszaj. Na końcu dodaj uprażone orzechy.


Sałatki na grilla


1 komentarz:

  1. Ninko, w sumie nigdy nie robiłam żadnej surówki czy sałatki z cykorią. Twoja propozycja jest bardzo kusząca, ale na razie to tylko zapisuję, bo moje chłopy na budowie domagają się zawdy ćwikły albo ogórków kiszonych...

    OdpowiedzUsuń