W kuchni dość postnie, szybko, prosto ale wcale nie nudno.
Może kiedyś wrócę do przepisów po światecznych obżarstwach...
Ale najwyższa pora zabrać się za przygotowania świąteczne! Najwyższy czas!!!
Obiecałam kilku osobom przepis na choinkę, którą mogli spróbować na spotkaniu
przedświatecznym.
Tak więc spieszę z przepisem na
Choinka piernikowa przekładana masą chałwową
- ciasto: 2 duże jaja
- 3/4 szklanki cukru
- 400 ml musu jabłkowego
- 2 łyżki przyprawy do pierników
- 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 szklanki mąki pszennej(około)
- krem:
- 10 dag masła
- 10 dag chałwy
- 2 łyżki masy orzechowej typu Nutella
- Masa morelowa (lub inna owocowa) do przełożenia
- Do dekoracji: 100 g białej czekolady
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka mleka
- rodzynki brazylijskie (miechunki, physalis)
- srebrne ozdoby cukrowe
- masło i grysik do formy
Wysmaruj masłem foremkę w kształcie choinki.
Oprósz ją grysikiem.
Wymieszaj mąkę z przyprawą do pierników, proszkiem i sodą w jednej misce.
W drugiej miksuj jaja z cukrem, nie przerywając miksowania dodawaj mus jabłkowy
porcjami i olej.
Do płynnej masy dodaj sypkie składniki i wymieszaj.
Jeśli masa będzie zbyt luźna, co zależy od tego jakiego musu użyjesz dodaj jeszcze mąki i wymieszaj.
Ciasto powinno miec konsystencje babki ucieranej.
Nakładaj masę do foremki .
Piecz w piekarniku w temp 180 st.C przez 35-45 min (w zależności od kształtu użytej foremki
- im grubsza warstwa ciasta tym dłuższy czas pieczenia).
Po lekkim przestudzeniu wyjmij ciasto na talerz.
Ostudź całkowicie.
Utrzyj masło na jasną puszystą masę.
Nie przerywając ucierania dodawaj partiami pokruszoną chałwę i masę orzechową.
Ucieraj do chwili, aż masa będzie jednolita.
Przekrój ciasto na trzy blaty. Pierwszy, dolny posmaruj cienką warstwą dżemu morelowego, nałóż drugi.
Posmaruj go masą chałwową.
Złóż razem.
W kapieli wodnej stop czekoladę z dodatkiem masła i mleka.
Przełóż ją do dekoratora lub rękawa cukierniczego i udekoruj w dowolny sposób lub tak jak na zdjęciu.
Udekoruj połówkami rodzynki brazylijskiej i srebrnymi kulkami.
Physalis możecie zastąpić suszonymi owocami lub ozdobami cukrowymi.
Mmm, musiała smakować bajecznie :) A wygląda prześlicznie :)
OdpowiedzUsuńDzięki!
UsuńNo rzeczywiście - przeglądnęłam dokładnie, jak dekorujesz ciasta bożonarodzeniowe i ten projekt podoba mi się najbardziej: nie dość, że kształt choinki (my robimy tylko taką z wafla) to jeszcze ta miechunka i delikatne, srebrne perełki... Nigdy nie stosowałam miechunki do dekoracji, a przecież można kupić bez problemu.
OdpowiedzUsuńP.S. Ninko, przeczytałam dokładnie przepis i nie wiem, skąd ten piernik ma ciemną barwę? Nie ma kakao w przepisie. Gdybyś mogła, odpowiedz, bo mnie kusi to ciasto (tez jest z musem owocowym, mam akurat "leguminkę" ze swoich jabłek, będzie wilgotne i długo świeże)
OdpowiedzUsuńByć może w przyprawie piernikowe było kakao....
UsuńPowiem szczerze nie pamiętam.A może dałam trochę kakao i przez pomyłkę zapomniałam napisać. Sorki 😔