28 czerwca 2014

Truskawki. Płatki róży. Jagody Goji. Racuchy jogurtowe z truskawkami

Truskawki, szczególnie polskie są tak pyszne same w sobie, że cudownie wpływają na smak całkiem zwykłych racuchów.



 Racuchy jogurtowe z truskawkami


  • 400 ml jogurtu
  • 2 jaja
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki  sody
  • mąka pszenna (ile zabierze)
  • 1/2 szklanki jagód Goji
  • 1/2 kg truskawek
  • olej roślinny do smażenia
  • płatki z dwóch róż pachnących
  • śmietana wiejska
  • cukier brązowy do posypania


Rozkłóć jaja z jogurtem, dodaj szczyptę soli, otręby.  Mieszając dodawaj mąkę w takiej ilości, by powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
Dodaj sodę, jagody Goji  - wymieszaj dokładnie.








Smaż racuszki na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odkładaj je na papierowych ręcznikach by odsączyć nadmiar tłuszczu.








 Umyj, obierz i osusz truskawki.
Podawaj placuszki z truskawkami polane śmietaną, posypane cukrem i płatkami pachnącej róży.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz