24 lipca 2013

Wątróbka indycza duszona z wiśniami na rzepakowym

Czasem  warto zjeść wątróbkę drobiową, łatwa i szybka w przygotowaniu.
Lubię wersję z kwaśnymi sezonowymi owocami. Jesienią duszę ją z kwaśnymi jabłkami, wiosną z agrestem, latem z wiśniami lub porzeczkami.
Olej rzepakowy jest świetny do zeszklenia cebulki i duszenia na nim wątróbki.



Wątróbka  indycza duszona z wiśniami na rzepakowym


  • 800 g wątróbki  indyczej
  • 1 szklanka mleka (0,5%)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 duża cebula
  • 1 szklanka wiśni
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • młode ziemniaki ugotowane w łupinach (8 szt)
  • pęczek koperku (z kwiatami)
Obierz wątróbki z błon i tłuszczu, zamocz w mleku i odstaw na kilka godzin.
Obierz cebulę, pokrój ją w piórka i zeszklij na rozgrzanym na patelni oleju rzepakowym.
Osusz wątróbkę z mleka.
Zdejmij cebulę z patelni, przesmaż na niej  wątróbkę z obydwu stron, dodaj cebulę i wydrylowane wiśnie.






Posyp wszystko tymiankiem, pieprzem czarnym i ziołowym, dodaj miód. Duś razem na małym ogniu około 10  minut. Jeśli wiśnie puszczą zbyt mało soku podlej odrobina wody.







Gdy wątróbka będzie miękka oprósz ją mąką, solą i wymieszaj.





Po kilku minutach gdy mąka zagęści sos podawaj porcje wątróbki z ziemniaczkami pokrojonymi w ósemki i posypanymi koperkiem. 
Udekoruj  porcje baldachami kwiatów koperkowych - są intensywne w smaku i ładnie wyglądają na talerzach.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz