23 lipca 2013

Orkisz na młodej czerwonej kapuście.

Kolejny przepis na smaczne danie z dodatkiem sporej ilości oleju rzepakowego to
Orkisz na młodej czerwonej kapuście.
W przepisie użyłam robionej przeze mnie białej kiełbasy. Jeśli nie masz dobrej jakości kiełbasy lub  nie jesz mięsa przesmaż orkisz tylko z cebulką - danie będzie równie smaczne.


Orkisz na młodej czerwonej kapuście.

  • 1 młoda czerwona kapusta
  • 2 cebule
  • 1 kwaśne jabłko
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 200 g orkiszu (lub innej kaszy wiejskiej)
  • 400 g białej swojskiej kiełbaski (opcjonalnie)
  • pęczek tymianku
  • sól, pieprz ziołowy i czarny do smaku
  • miód i sok z cytryny do smaku
  • kwiaty bratków do dekoracji


Ugotuj orkisz wg przepisu na opakowaniu (jak kaszę). Wstaw ją w ciepłe miejsce (np. pod koc).







Obierz cebule i kapustę z twardych liści. Kapustę poszatkuj. Jedną cebulę posiekaj drobno i zeszklij ją w rondlu o wysokim dnie. Dodaj kapustę i przesmaż ją mieszając przez chwilę po czym podlej odrobiną bulionu lub wody. Dodaj starte w łezkę jabłko , dopraw solą pieprzem czarnym i ziołowym, dodaj łyżkę posiekanego tymianku i duś do miękkości. Dopraw do smaku miodem i sokiem z cytryny.




Drugą cebulę pokrój w piórka , zeszklij ją na 3 łyżkach oleju. Dodaj pokrojoną w plasterki białą, chudą kiełbasę domową, przesmaż ją razem z cebulą. 







Na końcu dodaj orkisz i trzymaj razem na ogniu jeszcze około 5 minut.







Podawaj kaszę na warstwie czerwonej, aromatycznej kapusty udekorowaną bratkami i gałązkami tymianku.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz