W ramach akcji postanowiłam wypróbować kilka przepisów.
Na pierwszy ogień poszły placki. Użyłam mniej śmietany i wina niż w przepisie.
Nie miałam też koperku. Dodałam pietruszkę.
Poniżej przepis pani Magdy i fotki mojej wersji.
Placki ziemniaczane w sosie pieczarkowo-kalarepkowym
- placki: 1 kg ziemniaków
- 3 cebule
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- sos: 500 g pieczarek
- 2 cebule
- 2 kalarepki
- 1 l śmietany
- 250 ml wytrawnego wina białego
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz do smaku
- koperek
Podlej winem, po chwili śmietanką. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj na wolnym ogniu do chwili aż sos zgęstnieje.
Obrane ziemniaki i cebule zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Do startej masy dodaj jaja, mąkę, sól i pieprz do smaku - wymieszaj.
Smaż placki na oleju na złoty kolor.
Podaj je polane sosem i posypane koperkiem lub listkami pietruszki (w mojej wersji).
moja ulubiona wersja placków ziemniaczanych, nie lubię na słodko.
OdpowiedzUsuńTo dokładnie tak jak ja :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne placuszki! Miło mi, że dołączyłaś do organizowanej przeze mnie akcji! :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło:-)
Kasia
Dzięki ! ja również pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń