11 marca 2013

Placki ziemniaczane w sosie pieczarkowo-kalarepkowym

W grudniowym konkursie wygrałam książkę Magdy Gessler.
W ramach akcji postanowiłam wypróbować kilka przepisów.
Na pierwszy ogień poszły placki. Użyłam mniej śmietany i wina niż w przepisie.
Nie miałam też koperku. Dodałam pietruszkę.
Poniżej przepis pani Magdy i fotki mojej wersji.



Placki ziemniaczane w sosie pieczarkowo-kalarepkowym


  • placki: 1 kg ziemniaków
  • 3 cebule
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • sos: 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 kalarepki
  • 1 l śmietany
  • 250 ml wytrawnego wina białego
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz do smaku
  • koperek 



Przygotuj  sos. Na rozgrzanym maśle przesmaż posiekaną cebulę, pokrojone pieczarki i kalarepkę na lekko złoty kolor. 






Podlej winem, po chwili śmietanką. Dopraw  solą i pieprzem. Gotuj  na wolnym ogniu do chwili aż sos zgęstnieje.
Obrane ziemniaki i cebule zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Do startej masy dodaj  jaja, mąkę, sól i pieprz do smaku - wymieszaj.




 Smaż   placki na oleju na złoty kolor.



Przepisy Magdy Gessler


Podaj  je polane sosem i posypane koperkiem lub listkami pietruszki (w mojej wersji).






4 komentarze:

  1. moja ulubiona wersja placków ziemniaczanych, nie lubię na słodko.

    OdpowiedzUsuń
  2. To dokładnie tak jak ja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszne placuszki! Miło mi, że dołączyłaś do organizowanej przeze mnie akcji! :-)
    Pozdrawiam ciepło:-)
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki ! ja również pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń