17 marca 2013

Makaroniki migdałowe z kremem kawowym.

Do niedzielnej kawki przygotowałam makaroniki w kształcie jajek z masy bezowej z migdałami, przełożone maślanym kremem kawowym i dekorowane wzorkami z czekolady jak pisanki.
Moi goście wyszli niedawno, zostało tylko jedno ciasteczko, choć upiekłam również szarlotkę.

Makaroniki migdałowe z kremem kawowym.


  • makaroniki: 25 dag migdałów
  • 35 dag cukru pudru
  • 5 białek jaj kurzych
  • sok z pół limonki
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • krem: 150 ml mleka zagęszczonego słodzonego
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 200 g masła Lurpak klasyczne
  • polewa: 100 g czekolady
  • 1 łyżeczka masła  Lurpak klasyczne
  • 1 łyżka mleka


Ubij pianę z białek, dodaj cukier puder. Ubijaj do chwili, aż cukier całkiem się  rozpuści a masa będzie gęsta. Dodaj zmielone migdały, mąkę i  sok z limonki, wymieszaj. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce układaj owalne placuszki o kształcie jajeczek. Upiecz makaroniki w średnio nagrzanym piekarniku.





Przygotuj krem. Rozpuść kawę w gorącej wodzie, dodaj ją do mleka skondensowanego - wymieszaj.
Zmiksuj masło na puszystą masę. Nie przerywając miksowania cienką strużką wlewaj kawę z mlekiem.






Ostudzone makaroniki przekładaj kremem kawowy za pomocą szprycy zlepiając je po dwa.












Rozpuść czekoladę z dodatkiem masła i mleka w kąpieli wodnej.
Udekoruj ciasteczka czekoladą jak pisanki.



A... przepis zgłosiłam do konkursu Kulinarny Blog Roku.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz