Ajerkoniak cytrusowy.
- 5 żółtek
- 300 ml nalewki cytrusowej
- skórka pomarańczowa i cytrynowa ( po kilka wiórków)
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530g)
- 100 ml spirytusu
Żółtka zmiksuj z mlekiem skondensowanym na puszystą masę.
Nie przerywając miksowania wlewaj cienką strużką cytrusówkę a następnie spirytus. Miksuj jeszcze chwilę do uzyskania jednolitej konsystencji.
Z wyszorowanej pomarańczy i cytryny zetnij paseczki skórek.Włóż je do ajerkoniaku. Wymieszaj.
Zamknij szczelnie w słoju i odstaw w chłodne miejsce wstrząsając od czasu do czasu.
Po dwóch tygodniach wyjmij paseczki skórki pomarańczowej i cytrynowej, przelej ajerkoniak do karafki.
bardzo fajnie połączenie , robiłam ajerkoniak w domu ale taki tradycyjny:)
OdpowiedzUsuńJeśli lubisz cytrusowy aromat - polecam!
OdpowiedzUsuń