24 października 2010

Papryka faszerowana mięsem.

Papryka faszerowana mięsem to przysmak mojej rodziny, dlatego staram
się kilka razy w roku go przyrządzić.
Co prawda rodzaj papryki bywa różny i skład farszu również, ale 
zawsze papryczki znikają z talerzy równie szybko.
Te przygotowałam kilka dni temu. 
Dzięki dodaniu startej dyni  i parmezanu do farszu stał się on lekko pikantny i wilgotny,
co znakomicie  wpłynęlo na smak dania. 
Papryka faszerowana  mięsem.

Składniki:

  • 1 kg papryki
  • 1/2 kg mięsa  gulaszowego z indyka
  • 1 duża cebula
  • ok. 25 dag  miąższu z dyni
  • 1/2 szklanki kaszki kuskus
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki starego parmezanu
  • sól, pieprz ziołowy i pieprz czarny do smaku
  • sos sojowy ( 2-3 łyżki)
  • olej do skropienia  formy
  • sos pomidorowy i listki pietruszki ( lub bazylii) do dekoracji

Sposób wykonania :
Mięso indycze zmiel w maszynce, skrop sosem sojowym i odstaw w chłodne miejsce.
Papryki przetnij  blisko ogonka tak, by powstały czapeczki, wyczyść z środka nasionka, 
umyj i osusz. 
Posiekaj obraną  cebulę. Miąższ dyni zetrzyj  w łezką.
Cebulę zaszklij na maśle, dodaj mięso , przyprawy - przesmaż ok 5 minut, aż mięso straci surowość.
Dodaj startą dynię , po kilku minutach do gorącego farszu dodaj kuskus, zestaw z ognia i trzymaj pod przykryciem 5 minut, aż kaszka wpije sok.



 Gdy przestygnie dodaj ser , wymieszaj, dopraw ostatecznie.
Nakładaj  farsz do papryczek, przykrywaj czapeczkami - układaj na skropionym olejem
półmisku żaroodpornym lub formie do zapiekania.


Zapiekaj pod przykryciem ok. 40 minut w srednio nagrzanym piekarniku.
Podawaj udekorowane sosem pomidorowym i listkami zieleniny. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz