się kilka razy w roku go przyrządzić.
Co prawda rodzaj papryki bywa różny i skład farszu również, ale
zawsze papryczki znikają z talerzy równie szybko.
Te przygotowałam kilka dni temu.
Dzięki dodaniu startej dyni i parmezanu do farszu stał się on lekko pikantny i wilgotny,
co znakomicie wpłynęlo na smak dania.
co znakomicie wpłynęlo na smak dania.
Papryka faszerowana mięsem.
Składniki:
- 1 kg papryki
- 1/2 kg mięsa gulaszowego z indyka
- 1 duża cebula
- ok. 25 dag miąższu z dyni
- 1/2 szklanki kaszki kuskus
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki starego parmezanu
- sól, pieprz ziołowy i pieprz czarny do smaku
- sos sojowy ( 2-3 łyżki)
- olej do skropienia formy
- sos pomidorowy i listki pietruszki ( lub bazylii) do dekoracji
Sposób wykonania :
Mięso indycze zmiel w maszynce, skrop sosem sojowym i odstaw w chłodne miejsce.
Papryki przetnij blisko ogonka tak, by powstały czapeczki, wyczyść z środka nasionka,
umyj i osusz.
Posiekaj obraną cebulę. Miąższ dyni zetrzyj w łezką.
Cebulę zaszklij na maśle, dodaj mięso , przyprawy - przesmaż ok 5 minut, aż mięso straci surowość.
Dodaj startą dynię , po kilku minutach do gorącego farszu dodaj kuskus, zestaw z ognia i trzymaj pod przykryciem 5 minut, aż kaszka wpije sok.
Gdy przestygnie dodaj ser , wymieszaj, dopraw ostatecznie.
Nakładaj farsz do papryczek, przykrywaj czapeczkami - układaj na skropionym olejem
półmisku żaroodpornym lub formie do zapiekania.
Zapiekaj pod przykryciem ok. 40 minut w srednio nagrzanym piekarniku.
Podawaj udekorowane sosem pomidorowym i listkami zieleniny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz