Kapusta włoska jest wtedy świeża i soczysta, pomidory z gruntu są mocno czerwone i słodkie
Oto przepis.
Babka kapuściana.
Składniki:
- 1 niewielka kapusta włoska
- 50 dag mielonego mięsa (cielęcina lub chuda wieprzowina)
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 cebula
- 2 łyżki masła sklarowanego
- sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku
- sos sojowy
- 1 łyżka suszonej bazylii
- sos ze świeżych pomidorów
- 20 dag startego sera żółtego
Sposób wykonania:
Mięso skrop sosem sojowym i odstaw w chłodne miejsce.
Zblanszuj liście kapusty, nerwy rozbij tłuczkiem do mięsa.
Na 1 łyżce zeszklij posiekaną cebulę dodaj mielone mięso,
posyp pieprzem czarnym i ziołowym - przesmaż mięso, aż straci surowość.
Gdy lekko przestygnie wymieszaj mięso z kaszą, dodaj większą część sera, dopraw ostatecznie solą , pieprzem .
Dodaj suszoną bazylię - wymieszaj.
Wysmaruj foremkę pozostałym masłem, wyłóż listkami kapusty.
Układaj naprzemiennie warstwę farszu, warstwę liści....do wyczerpania składników.
Na górze ułóż liście, folię alu - wstaw do piekarnika i piecz około 35 minut w temp. 160 stopni.
Zdejmij folię, odwróć na talerz.
Przed podaniem polej gorącym sosem , posyp resztą sera.
Zamiast kaszy jaglanej możesz użyć innej kaszy lub ryżu.
Sos - to przesmażone na maśle posiekane pomidory bez skórki, podlane bulionem, doprawione
solą, pieprzem i ziołami włoskimi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz