11 października 2010

Babka kapuściana.

Jesień to najlepsza pora na gołąbki, na babkę kapuścianą z sosem ze swieżych pomidorów.
Kapusta włoska jest wtedy świeża i soczysta, pomidory z gruntu są mocno czerwone i słodkie
Oto przepis.

Babka kapuściana.
Składniki:

  • 1 niewielka kapusta włoska
  • 50 dag mielonego mięsa (cielęcina lub chuda wieprzowina)
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła sklarowanego
  • sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku
  • sos sojowy
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • sos ze świeżych pomidorów
  • 20 dag startego sera żółtego

Sposób wykonania:
Mięso skrop sosem sojowym i odstaw w chłodne miejsce.
Zblanszuj liście kapusty, nerwy rozbij tłuczkiem do mięsa.
Na 1 łyżce  zeszklij posiekaną cebulę dodaj mielone  mięso,
posyp pieprzem czarnym i ziołowym - przesmaż mięso, aż straci surowość.
Gdy lekko przestygnie wymieszaj mięso z kaszą, dodaj większą część sera, dopraw ostatecznie solą , pieprzem .
Dodaj suszoną bazylię - wymieszaj.
Wysmaruj foremkę pozostałym masłem, wyłóż listkami kapusty.
Układaj naprzemiennie warstwę farszu, warstwę liści....do wyczerpania składników.
Na górze ułóż liście, folię alu - wstaw do piekarnika i piecz około 35 minut w temp. 160 stopni.
Zdejmij folię, odwróć na talerz.
 Przed podaniem polej gorącym sosem , posyp resztą sera.

Zamiast kaszy jaglanej możesz użyć innej kaszy lub ryżu.
Sos - to przesmażone na maśle posiekane pomidory bez skórki, podlane bulionem, doprawione
solą, pieprzem i ziołami włoskimi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz