Makarony lubię z pomidorami, a więc i bazylią, z mięsem, z grzybami lub po prostu
z warzywami. Jeśli makaron to oczywiście ser, najlepiej parmezan.
Ostatnio przygotowałam
Makaron z sosem mięsno - pomidorowym.
Składniki:
- 400 g makaronu (spaghetti, tagliatelle)
- 4 duże pomidory bez skórki
- 60 dag mielonej wieprzowiny (szynki)
- 1 duża cebula
- 100 ml białego wytrawnego wina
- mały słoiczek oliwek
- 2 łyżki pasty pomidorowej
- pęczek zielonej bazylii
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól, pieprz, pieprz ziołowy do smaku
- sos sojowy
- 1 łyżka masła sklarowanego
- tarty parmezan do posypania
Sposób wykonania:
Mięso skrop sosem sojowym odstaw w chłodne miejsce na 15 minut,
Posiekaną cebulkę zeszklij na maśle ,paprykę w proszku, dodaj mięso - przesmaż je
mieszając, podlej winem. Gdy lekko odparuje dodaj posiekane pomidory.
Dopraw pieprzem czarnym i ziołowym - duś pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
Dodaj pastę pomidorową, posiekana bazylię i oliwki, dopraw ostatecznie solą i pieprzem.
W międzyczasie ugotuj makaron aldente.
Podawaj makaron z sosem posypany startym parmezanem i udekorowany listkami bazyli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz