Odświeżona zielonym ogórkiem, szczypiorem i pikantną czarnuszką.
Orzechy włoskie również zmieniły jej charakter.
Sałatka z cykorii i dyni V2
- 1 biała cykoria
- niewielki ogórek
- cząstka pieczonej dyni
- plaster sera ricotta sałatkowa
- 1 łyżka prażonych orzechów włoskich
- 1 łyżka posiekanego szczypioru
- sól, mielona czarnuszka, sok z cytryny, oliwa, miód
Cykorię, dynię, ogórek i ser pokroić - wsypać do miski.
Dodać orzechy, szczypior, polać oliwą i sokiem z cytryny.Doprawić solą, czarnuszką i płynnym miodem. Wymieszać.
Podawać po 10- 15 minutach.
No takie odświeżenie to każdej dobrej sałatce robi jeszcze lepiej :-) Musze się w końcu zabrać za tę cykorię, jest w sklepie w mieście, a przepis (oprócz dyni, bo już nie mam) jest wart wykorzystania!
OdpowiedzUsuńDzięki Marzenko za jak zwykle miłe słowa.
OdpowiedzUsuńCykoria jest niezwykle zdrowa i odkąd jadam ją regularnie przestało mnie kłuć w boku :P
- proza życia i starości.
Buziaki dla Ciebie i Twojej...