5 listopada 2016

Warstwowe ciasto drożdżowe z czarnuszką w wersji mini

W ten weekend znowu wkręciłam się Wypiekanie na śniadanie, bo lubię drożdżowe chlebki :)
Prawdę mówiąc zawsze głęboko się zastanawiam nad wzięciem udziału, bo wypieki  są tak smaczne, że po takim wypiekanym weekendzie zawsze puchną mi bioderka  :(

Tym razem wzorem do wypiekania był chlebek warstwowy z bloga SMACZNIE MI


Warstwowe ciasto drożdżowe w wersji mini wytrawne czyli ....

 Bułeczki warstwowe z czarnuszką


  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 25 g świeżych  drożdży
  • ok 400 g mąki pszennej 650
  • 150 g mąki pszennej  pełnoziarnistej
  • około 120 g masła 
  • czarnuszka  do posypania
  • 1 duże  jajo + jajko do posmarowania ciasta


Mleko podgrzałam  lekko, dodałam cukier i drożdże 
 wraz z łyżką mąki  i czekałam aż zaczną pracować.

W tym czasie rozpuściłam   masło, przesiałam mąkę.
Do zaczynu  wlałam 2 i 1/2 łyżki rozpuszczonego masła, dodałam jajo i szczyptę soli. Wymieszałam lekko składniki i dodałam  300 g mąki pszennej 650 i makę razową.Zagniotłam  ciasto dosypując 
dosypując resztę mąki.

W misce ciasto rosło ok. 40 minut – do czasu podwojenia objętości.  
Podzieliłam ciasto na 9 części.
 Każdą  rozwałkowałam cienko (im cieniej tym lepiej) na placek. Każdy płat przekroiłam na dwa paski, posmarowałam pozostałym roztopionym masłem i posypałam czarnuszką. Ułożyłam płaty na sobie i zwinęłam je w rulon. Tak powstałe mini chlebki (bułeczki) ułożyłam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, odstawiłam do wyrośnięcia.

Przed włożeniem do piekarnika posmarowałam rozkłóconym jajem i posypałam czarnuszką.

Ciasto wałkuje się bardzo dobrze. Nie rozrywa się podczas podnoszenia, jest bardzo elastyczne.










 Pieczemy w temp. 200st. C  przez około 25 minut.
 Studzimy na kratce.





 A ta poniżej to bułeczka posypana zatarem - chciałam wypróbować ten smak.
Jednak jak dla mnie te z czarnuszką zdecydowanie lepsze!




Generalnie  bułeczki są bardzo puszyste i aromatyczne - warto je upiec ! 

Chlebek wypiekały również :




Dzięki  za wspólne pieczenie !

hashtag #Ambition



http://sklep.dajar.pl/ambition

10% zniżki na produkty Ambition dla czytelników na hasło ZDROWE-GOTOWANIE w sklepie Dajar.


Ambition z dbałością

4 komentarze:

  1. Zrobiłaś rogale, też super :-) Dzięki że podjęłaś się wyzwania :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To raczej bułeczki (minichlebki) choć przez nieregularne kształty mogą przypominać rogale.
      pozdrawiam Dorotko :)

      Usuń
  2. Mnie ciasto bardzo smakowało. Dziękuję za wspólne wypiekanie na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń