Wreszcie w ubiegłym tygodniu udało mi się ugotować pierwszą w życiu potrawę
przypominającą paelle.
Inspirowałam się przepisem z Encyklopedii Sztuki Kulinarnej nr 14 autorstwa Carlosa Marrodana i Marka Łebkowskiego.
Co prawda użyłam innych warzyw i mięs, ale była tak kolorowa, jak na zdjęciu z książki.
Paella z indykiem i brukselką
- 1 niewielkie udo z indyka (ok 500 g)
- 200 g kiełbasy chorizo
- 200 g ryżu do paell'i
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 250 g brukselki
- 100 g pomidorów
- 1 mała ostra papryczka
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta szafranu
- sól i pieprz do smaku
- 400 ml wody
Obierz cebulę i brukselkę. Cebulę posiekaj drobno, większe brukselki pokrój na połówki lub nawet ćwiartki, by były mniej więcej równej wielkości.
Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój je na kawałki.
Pokrój chorizo. Mięso indycze pokrój na kawałki.
Drobno przesiekaj ostrą papryczkę z
nasionami (jeśli lubisz ostro) lub bez.
Weź patelnię z grubym dnem.
Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż mięso ze wszystkich stron.
Dodaj cebulkę.
Gdy się zeszkli dodaj kiełbasę i brukselkę.
Smaż 3 minuty po czym dodawaj kolejno pomidory, ostrą paprykę, słodka paprykę i ryż. Wymieszaj wszystko. Dolej wodę, dodaj szafran, dopraw solą i pieprzem.
Doprowadź potrawę do wrzenia. Zestaw na niewielki ogień i gotuj pod przykryciem 18- 20 minut bez mieszania.
Odstaw danie z ognia na 5 minut, by potrawa odpoczęła.
Podawaj wprost z patelni.
hashtag #Ambition
Bardzo smaczne i zdrowe jedzonko, lubię takie :)
OdpowiedzUsuńw pełni popieram Twoją opinię :)
Usuńdzięki!
Bardzo lubie paelle ale z brukselka nie jadłam. Mam zamiar wypróbować ten przepis Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń