6 listopada 2016

Paella z indykiem i brukselką

Już od dawna zamierzałam ugotować paelle i zakupiłam odpowiedni ryż.
Wreszcie w ubiegłym tygodniu udało mi się ugotować pierwszą w życiu potrawę
 przypominającą paelle.
Inspirowałam się przepisem z Encyklopedii Sztuki Kulinarnej nr 14 autorstwa Carlosa Marrodana i Marka Łebkowskiego.
Co prawda  użyłam innych warzyw i mięs, ale była tak kolorowa, jak na zdjęciu z książki.



Paella z indykiem i brukselką

  • 1 niewielkie udo z indyka (ok 500 g)
  • 200 g kiełbasy chorizo
  • 200 g ryżu do paell'i
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 250 g brukselki
  • 100 g pomidorów
  • 1 mała ostra papryczka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta szafranu
  • sól i pieprz do smaku
  • 400 ml wody


Obierz   cebulę i brukselkę. Cebulę posiekaj drobno, większe brukselki pokrój na połówki lub nawet ćwiartki, by były mniej więcej równej wielkości.
 Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój je na kawałki.
Pokrój chorizo. Mięso indycze pokrój na kawałki.
 Drobno przesiekaj ostrą papryczkę z
 nasionami (jeśli lubisz ostro) lub bez.
Weź patelnię z grubym dnem.

Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż mięso ze wszystkich stron.
 Dodaj cebulkę.
Gdy się zeszkli dodaj kiełbasę i  brukselkę.
 Smaż 3 minuty po czym dodawaj kolejno pomidory, ostrą paprykę, słodka paprykę i ryż. Wymieszaj wszystko. Dolej wodę, dodaj szafran, dopraw solą i pieprzem.



 Doprowadź potrawę do wrzenia. Zestaw na niewielki ogień i gotuj pod przykryciem 18- 20 minut bez mieszania.








Odstaw danie z ognia na 5 minut, by potrawa odpoczęła.


Podawaj wprost z patelni.





hashtag #Ambition



http://sklep.dajar.pl/ambition

10% zniżki na produkty Ambition dla czytelników na hasło ZDROWE-GOTOWANIE w sklepie Dajar.

Ambition z dbałością











3 komentarze:

  1. Bardzo smaczne i zdrowe jedzonko, lubię takie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubie paelle ale z brukselka nie jadłam. Mam zamiar wypróbować ten przepis Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń