10 kwietnia 2014

Marchewkowa z śmietanowym płotkiem

W ostatnim czasie mięsko u mnie tylko świątecznie, więc i przepisów wegetariańskich  sporo.
Dziś czas na marchewkę.
Smaczna i zdrowa zupka.



Marchewkowa z śmietanowym płotkiem



  • 1 kg marchewki
  • 1 litr  bulionu warzywnego
  • sok z limonki  i cukier brązowy do smaku
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz biały, chilli  do smaku
  • pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany
  • natka pietruszki do posypania



Obierz marchewkę i cebulę. Pokrój marchew. Jedną pozostaw w całości do dekoracji.
Na jednej łyżce masła sklarowanego  zeszklij pokrojoną drobno cebulę.
Dodaj pokrojoną  w kostkę marchew oraz tą w całości.
Przesmaż wszystko przez kilka minut po czym dolej bulion, dodaj przyprawy (kurkumę, chilli i pieprz )
 - gotuj do miękkości (około 15 min.).
Gdy marchew  będzie miękka wyjmij tą w całości.
Zmiksuj zupę blenderem lub przetrzyj przez sito.
Dopraw zupę solą, sokiem z limonki (powinna być lekko kwaśna) i cukrem brązowym (powinna być lekko słodka) oraz  ostatecznie chilli  i pieprzem białym (tak pikantnie jak lubisz).
Z marchewki wytnij dekorację (płatki kwiatów).
Podawaj gorącą zupę  w miseczkach. Ze śmietanki zrób płotek, a z marchewki ułóż kwiatki.
Posyp natką pietruszki.

Marchew w roli głównej 2


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz