3 kwietnia 2014

Bananowo-twarogowe naleśniki

Dziś kolejne naleśniki, tym razem bardziej puszyste niż poprzednie.
Zasmakują tym , którzy lubią banany :)



Bananowo-twarogowe naleśniki



    Naleśniki wiosenne FIT
  • 2 banany
  • 20 dag twarożku
  • 2 jaja
  • 150 ml jogurtu
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • szczypta soli
  • mąka pszenna ile zabierze
  • kilka łyżek posiekanych orzechów
  • mus śliwkowy (około 200 ml)
  • trochę oleju  do smażenia
  • listki melisy do dekoracji
  • cynamon do posypania (opcjonalnie)




Dojrzałego banana rozgnieć w misce dolewając jogurt.
Dosyp płatki owsiane , mąkę  kukurydzianą.


Do miski dodaj pokruszony ser, szczyptę soli i jaja.
Wymieszaj masę dokładnie.



Nie przerywając mieszania dodaj  mąkę pszenną w takiej ilości by masa była o konsystencji  gęstej śmietany.
Na końcu dodaj pół łyżeczki sody oczyszczonej.
Wymieszaj ostatecznie.


Smaż placuszki na rozgrzanej patelni przesmarowanej olejem z jednej strony posypując je orzechami.
Odwróć  je na drugą i usmaż na rumiany kolor.
Układaj naleśniki  na papierowych ręcznikach.
Podaj naleśniki z musem śliwkowym udekorowane plasterkami banana i listkami melisy.Jeśli lubisz posyp cynamonem.
Zdrowy tryb życia




3 komentarze:

  1. A, teraz festiwal naleśniczkowy! Niestety, tylko mnie pogrążasz, bo H&C się domaga, a ja na słodko nie ;-) Wysyłam ich do Ciebie :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam H&C ale i Ciebie, To naleśniki bez cukru.
      Przecier śliwkowy również nie zawiera cukru, jest tylko lekko zagęszczony przed zagotowaniem w słoiku - to z ubiegłego lata.

      Usuń