30 listopada 2013

Naleśniki z twarożkiem, sokiem jabłowym i żurawiną

Od kilku dni moją głowę zaprząta idealne śniadanie.
Tyle się ostatnio mówi o tym jak ważne jest śniadanie. W pełni się z tym zgadzam!
Ale jak przygotować je idealnie zarówno pod względem odżywczym, smakowym jak i wizualnym.
Co najchętniej zjadłabym na śniadanie? ..zadałam sobie pytanie.
Puszyste  naleśniki   na bazie daktyli zamiast cukru, z mąką orkiszową, ze świeżym twarożkiem  i sosem żurawinowym, z prażonymi orzechami i migdałami - takie śniadanie byłoby dla mnie idealne.
Do tego wypiłabym szklankę soku jabłkowego 100%.  Dopełniłaby wspaniały smak śniadania.
A więc upiekłam naleśniki typu pancakes. Do przygotowania nie użyłam cukru, jedynie żeby złamać kwaśność żurawiny dodałam do sosu łyżkę miodu.  Sok jabłkowy dodałam do sosu żurawinowego i do masy na racuchy, by rozgotować daktyle.Słodycz daktyli soku z jabłek w zupełności wystarczyły, by potrawa miała delikatnie słodki, subtelny smak.
Naleśniki okazały się niezwykle delikatne i puszyste. Podaję więc przepis  (proporcje  dla 2 osób).


Naleśniki z twarożkiem sokiem jabłkowym i żurawiną


  • 1 sok 100% jabłkowy Tymbark
  • 1/2 szklanki mrożonej żurawiny
  • 1 łyżka miodu lipowego
  • 1 duże jajo
  • pół szklanki posiekanych daktyli bez pestek
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki  mąki pszennej z  czubem
  • 2 łyżki  mąki razowej orkiszowej z  czubem
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 200 g kremowego naturalnego twarożku
  • pół szklanki grubo posiekanej migdałów i orzechów
  • gałązki mięty do dekoracji

Posiekane orzechy i migdały upraż na suchej patelni.



Do rondelka wsyp daktyle, dolej pół szklanki soku 100% jabłkowego Tymbark -  gotuj kilka minut do chwili, gdy daktyle się rozpadną - odstaw do ostudzenia.
W drugim rondelku   przesmaż żurawinę z miodem i kilkoma  łyżkami  soku jabłkowego.
Gdy żurawina się lekko rozgotuje i zagęści odstaw z ognia.





Do masy dodaj jogurt, żółtko - wymieszaj. Dodaj mąkę pszenną i razową orkiszową, sodę  - wymieszaj.
Ubij pianę z białka z dodatkiem szczypty soli, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.
Smaż racuchy na rozgrzanym na patelni maśle sklarowanym na złoty kolor.









Ułóż na ręczniku papierowym, przykryj kolejnym i odsącz tłuszcz.




Układaj racuchy na talerzu przekładając je twarożkiem naturalnym. Polej sosem żurawinowym,
posyp uprażonymi orzechami, udekoruj gałązkami mięty.
Podawaj z szklanką soku 100% jabłkowego Tymbark.








2 komentarze: