10 stycznia 2013

Lekki kapuśniaczek

Kupiłam ładną, średniej wielkości kapustę włoską. Z połówki zrobiłam lekką zupę wegetariańską, a z drugiej surówkę. Najpierw o zupie, gdyż może jest trochę nietypowa.

Lekki kapuśniaczek


  • 1/2 średniej kapusty włoskiej
  • 1 marchew
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 kwaśne jabłko
  • 3 łyżki wiejskiej śmietanki
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 1 cebula
  • kilka listków laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku
  • posiekana natka pietruszki









Obierz cebulę i  jarzyny . Posiekaj cebulę i zeszklij ją na rozgrzanym maśle.
 Dodaj pokrojone w kostkę jarzyny , przesmaż je z cebulą.  Obierz jabłko, pokrój je w kostkę i dodaj do jarzyn.












 Podlej jarzyny wodą.Kapustę rozłóż na listki, wytnij zgrubienia i pokrój w kwadraty o boku około 1 cm. Dodaj kapustę  do jarzyn , dopraw solą, pieprzem czarnym i ziołowym. dodaj listki laurowe i ziele angielskie -  gotuj na małym ogniu do miękkości.














Przed podaniem zapraw niewielką ilością śmietanki i dodaj natkę pietruszki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz