11 listopada 2012

Jabłka na piernikowym spodzie.


Tęsknię za piernikami, korzennym ciastem. Zarazem mam jeszcze sporo jabłek w piwniczce.
Jaki efekt tych rozterek?  Aromatyczna, korzenna szarlotka nietypowa czyli piernik i jabłecznik - dwa w jednym.



Jabłka na piernikowym spodzie.


  • 2 jaja
  • 3/4 szklanki cukru złotego
  • 1 szklanka startych w łezkę jabłek
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżka kakao

  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 paczka przyprawy do pierników
  • 2 szklanki rozparowanych jabłek
  • 1 galaretka z czarnej porzeczki
  • 3- 4  obrane jabłka pokrojone w ósemki
  • wiórki kokosowe do posypania






Utrzyj jaja z cukrem, dodaj starte jabłka  - wymieszaj. Przesiej do miski suche składniki, wymieszaj. Dodawaj je do masy jajecznej partiami na zmianę z olejem.
Wlej ciasto  do wyłożonej papierem formy, posyp pokrojonymi jabłkami.
Piecz około 45 minut w temp. 180 stopni w zależności od rodzaju formy. Ostudź je.







Do rondelka włóż rozparowane jabłka, dodaj galaretkę i podgrzewaj mieszając do jej rozpuszczenia.
Po przestudzeniu jabłek z galaretką rozsmaruj je na na powierzchni ciasta i wstaw do lodówki.
Przed podaniem oprósz wiórkami kokosowymi.

4 komentarze:

  1. Rzeczywiście nietypowo:) Ale pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem u Ciebie pierwszy raz i już widzę, że muszę sobie zarezerwować trochę więcej czasu na "pobuszowanie" tutaj. Połączenie jabłek z piernikowym smakiem dość nietypowe, ale zachęcające do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo się cieszę, że spodobały Ci się moje pomysły :)))
    Zapraszam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń