3 listopada 2012

Surówka z cykorii z orzechami.


Przeglądałam swoje przepisy i fotki, zapomniałam o mojej ulubionej surówce z cykorii.
Więc wrzucam szybciutko...


Surówka z cykorii z orzechami.

  • 2 cykorie
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 czerwona cebula
  • 2 średnie ogórki konserwowe
  • kilka łodyg selera naciowego
  • kilka łyżek zmielonych orzechów włoskich
  • sok z połówki cytryny
  • kilka łyżek oleju rzepakowego (z I tłoczenia)
  • sól, cukier trzcinowy i biały pieprz do smaku


Przekrój cykorie na połówki wzdłuż, wytnij  gorzkie środki i pokrój je drobno.
Skrop sokiem z cytryny.












Obierz cebulę   i zetrzyj  ją w cienkie półplasterki.
Zetrzyj w ten sam sposób ogórka.
Obierz jabłko i zetrzyj je w łezkę.












Pokrój również drobno łodygi selera naciowego.
Polej surówkę olejem,posyp orzechami - wymieszaj. Dopraw do smaku solą, cukrem i pieprzem - wymieszaj i odstaw na 10 minut.





2 komentarze:

  1. Olej rzepakowy chyba zawsze jest z pierwszego tłoczenia :) CO najwyżej może się różnić tym czy jest tłoczony na zimno czy rafinowany, ale różnice są stosunkowo niewielkie jeśli chodzi o składniki odżywcze.

    OdpowiedzUsuń
  2. O!nie wiedziałam :) Dziękuję za informację i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń