5 października 2012

Przecier pomidorowy na zimę.


Nadwyżkę pomidorów z ogrodu zamknęłam w słoiczkach. Część jak już pisałam w postaci przecieru pomidorowo-paprykowego, część jako ...


Przecier pomidorowy na zimę.

  • 1 kg pomidorów 
  • 2 cebule
  • 1 jabłko
  • 1/2 szklanki wina wytrawnego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i cukier do smaku








Pomidory, obrane cebule i jabłko pokrój na mniejsze cząstki. Dodaj obrane ząbki czosnku, podlej winem
i duś pod przykryciem do miękkości.
Przetrzyj  masę przez sito. Wstaw przecier na ogień. Dopraw sola i cukrem do smaku.







Po zagotowaniu wlej do wyprażonych w mikrofalówce lub piekarniku słoiczków.
Zakręć od razu i pasteryzuj przez 15 minut.
Przecier stanowi świetną bazę do zup i sosów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz