31 października 2012

Kluseczki dyniowe.

Znowu dynia... w roli głównej.
Do kluseczek z ziemniaków dodałam szklankę startej w łezkę dyni.
Oczywiście trudno było  zrobić z nich kuleczki, jednak ugotowane na parze lub w wodzie na bardzo małym ogniu okazały się smacznym dodatkiem do mięsa.



Kluseczki dyniowe.


  • 8 średnich ugotowanych ziemniaków
  • 1 szklanka startego w łezkę miąższu dyni
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 jajo
  • ok 1 szklanki mąki
  • sól






Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj jajo, miąższ dyni, mąkę ziemniaczaną.
Lekko posól. Mieszając dosypuj mąkę w takiej ilości,by powstało ciasto trochę lżejsze niż na typowe kluski. Nakładaj łyżką ciasto na lekko posolony wrzątek, lub na tackę parowara.






Gotuj kluski na małym ogniu do chwili aż wypłyną.











Podawaj jako dodatek do mięsa lub polane okrasą, która lubisz (masło, skwarki, oliwa itp)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz