Niedawno takie przygotowałam dla gości.
Futomaki z serduszkiem.
Składniki:
- 1 filiżanka ryżu kleistego do sushi
- 1,5 filiżanki wody
- 2 łyżki wina ryżowego
- 4 łyżki octu winnego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 paski zielonego ogórka
- (bez gniazd nasiennych)
- 2 długie ugotowane marchewki
- 50g wedzonego łososia
- 2 płaty nori
- pasta wasabi
- sosy do sushi
Sposób wykonania:
Ryż dobrze wypłucz, zalej wodą i namocz około 10 min.Dodaj wino i gotuj na małym ogniu do chwili, aż wchłonie wodę i będzie miękki.
Wymieszaj dokładnie ocet winny, sos sojowy, cukier brązowy - skrop nim ryż i mieszaj, aż przestygnie.
Glony nori upraż przez chwilę na suchej patelni z jednej strony.
Z marchewki zetnij pod skosem dwa paski i w środku rowek tak, by po przekrojeniu
powsatło serce.
Na macie bambusowej ułóż płat glonów, na nim warstwę ryżu, Posmaruj ryż cieniutką warstwą pasty wasabi,
ułóż paski łososia i paski ogórka oraz marchewki.
Zroluj wałek za pomoca maty. Każdy wałek pokrój ostrym nożem na 4- 5 części.
Podawaj z sosami do sushi jakie lubisz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz