Składniki:
- 4-5 średnich ziemniaczków ugotowanych w łupinach
- (mogą być też takie z obiadu - do zagospodarowania)
- 2-3 jaja
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki twarożku mielonego
- (jeśli jest zbyt gęsty wymieszaj go z łyżką śmietanki lub jogurtu)
- pół szklanki suszonej żurawiny
- szczypta soli
- olej słonecznikowy lub masło sklarowane do smażenia
- sos czekoladowy
Sposób wykonania:
Zetrzyj w łezkę ugotowane ziemniaki, dodaj jaja, twarożek, szczyptę soli - wymieszaj.
Dosypuj mąkę do uzyskania odpowiedniej konsystencji placuszków, by łatwo je smażyć.
Ciasto nie może być zbyt gęste ani zbyt luźne.
Na końcu dosyp żurawinę (jeśli jest zbyt duża - możesz ją posiekać) - zostaw trochę do dekoracji.
Usmaż placuszki na oleju na złoty kolor, odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Podawaj placuszki polane sosem czekoladowym, udekorowane żurawinką.
Placuszki ziemniaczano-serowe z żurawinką. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz