Zawsze mrożę jarmuż jesienią - jest to bardzo wartościowe warzywko.
Tak więc po krótkim namyśle "co z tym zrobić?"
postanowiłam że wszystko zroluje razem i uduszę.
Jeśli nie masz karmużu możesz użyć z powodzeniem kapusty włoskiej
lekko zblanszowanej .
Roladki z indyka, jarmużu i sera pleśniowego.
Składniki:
- 70 dag piersi indyczej
- 1 opakowanie jarmużu
- 15 dag serka pleśniowego typu blue
- sól, pieprz grubo mielony
- sos sojowy
- bulion do polania mięsa
Sposób wykonania:
Jarmuż rozmroź
Z piersi indyczej wytnij płaty mięsa, lekko je rozbij, skrop sosem sojowym,
posyp pieprzem.
Rozłóż listki jarmużu (grube nerwy liści rozbij tłuczkiem), na nich płat mięsa z następnie posyp skruszonym serkiem.
Zroluj wszystko w roladki, zepnij lub zwiąż nitką kuchenną.
Ułóż roladki w głębokim rondlu, podlej bulionem i duś aż będą miękkie.
Podawaj z kaszką którą lubisz.
Sos z duszenia zagęść odrobiną mąki .
No niestety kolor jarmużu się zmienił podczas duszenia, ale ostry smak serka , pieprzu z listkami i mięskiem harmonizuje wspaniale.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz