Sałatki z młodymi listkami mniszka jem od dawna co wiosnę, gdy są młode i delikatne.
O zaletach tej rośliny możecie poczytać tutaj w Wikipedii, więc nic to dziwnego, że warto zrobić sobie co roku kurację mniszkową.
Podaję przepis na sałatkę. którą w tym roku robię najczęściej.
Sałatka mniszkowa (dla dwojga)
- spora garść listków mlodego mniszka
- 1 jabłko
- 1 duży ogórek kiszony
- 1/2 sałaty kruchej
- 2 łyżki nasion słonecznika (lub innych)
- sok z cytryny
- płynny miód
- olej rzepakowy tłoczony na zimno
- sól, biały pieprz i pieprz cayenne do smaku
Oczyść warzywa. Posiekaj liście mniszka i kruchą sałatę.
Ogórka zetrzyj (lub pokrój) w cieniutkie plasterki.
Jabłko pokórj na ćwiartki, wyjmij gniazda nasienne i również zetrzyj w cieniutkie plasterki.
Wsyp składniki do miski, polej sokiem z połówki cytryny, płynnym miodem i olejem.
Wymieszaj, dopraw solą i
pieprzami do smaku, posyp nasionami.
Zajadaj z apetytem.
U nas sałatka z mniszka to jedna z pierwszych wiosennych sałatek.Uwielbiam go!
OdpowiedzUsuńJa dodaję do ziemniaczanej z różnymi innymi chwaścikami :-) No i robię z mniszka syrop i ocet domowy!
OdpowiedzUsuń