Wiadomo że najprostsze dania często są najlepsze, najsmaczniejsze.
Takim daniem jest frittata. W masie jajecznaj można zatopić zdrowe szparagi, aromatycznego tuńczyka i zioła które lubicie.
I taką właśnie propozycję Wam zaprezentuję.
#MasterTuńczyk
- 4 duże jajka
- 1 łyżka oleju
- 1 puszka tuńczyka w oleju rzepakowym Princes
- 1 pęczek białych szparagów
- sól, pieprz cytrynowy i pieprz czarny do smaku
- rukola i kwiaty jadalne (np rukoli) do dekoracji
- garść ulubionych ziół(pietruszka, koperek, szczypiorek, estragon...)
Obierz szparagi, ugotuj je al'dente w wodzie z dodatkiem soli, cukru i mleka. Wyjmij z wody i odsącz.
Jajka wbij do miski, ubij masę mikserem lub trzepaczką.
Dodaj uprzednio rozdrobnionego tuńczyka, posiekane zioła oraz pokrojone drobno dolne części szparagów (czubki zostaw do dekoracji). Dopraw sola i pieprzem.
Zagrzej na patelni łyżkę oleju, wylej masę i na małym ogniu smaż frittatę.
Gdy masa się zetnie prawie cała, przewróć placek na talerz po czym zsuń na patelnię, by dopiec ją do końca.
Na talerzu ułóż rukolę razem z kwiatami na brzegu.
Zsuń Frittatę na talerz. Udekoruj szparagami, posyp dominującymi ziołami np. koperkiem.
I gotowe!
Pyszne i zdrowe danie obiadowe lub kolacyjne (a nawet możesz podać je na śniadanie).
Zachęcam moich czytelników do wzięcia udziału w konkursie na stronie tuńczyka Princes
A jak obrać skutecznie te szparagi? Nigdy nie jadłam takich świezych, bo jak raz kupiłam, to nie dało się zjeść (mimo, że robiłam na parze) - po prostu były STRASZNIE łykowate!
OdpowiedzUsuńWybacz ze dopiero teraz odpowiadam, ale umknął mi ten komentarz w całej zajetości mojej.....
UsuńSzparago białe obieram taka obieraczką do warzyw (dość grubo) ole ok 4cm pod główką szparaga, dlatego też kupujemy jak najgrubsze.
Obierki można wykorzystać dodając do wywaru warzywnego, do gotowania ziemniaków - wzbogacą smaczek, jesli ktoś lubi.