Dyniowy budyń w delikatnym drożdżowym cieście zawiniętym w rogaliki to mój weekendowy wypiek, myślę, że całkiem udany.
Rogaliki drożdżowe z budyniem dyniowym i żurawiną
- ciasto: około 500 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 1 szklanka mleka
- 4 łyżki cukru
- 50 g drożdży
- 3 jajka
- szczypta soli
- nadzienie: starta w łezkę niewielka dynia
- sok z dużej pomarańczy
- starta skórka z pomarańczy
- 2 łyżki cukru brązowego
- żurawina suszona
- 5 dag masła
- 1 budyń waniliowy + 1 łyżka maki pszennej
- dodatkowo: rozkłócone jajko
- sezam do posypania
Do misy robota wlej połowę mleka, dodaj drożdże, kilka łyżek mąki i 1 1/2 łyżki cukru.
Wymieszaj zaczyn i poczekaj do chwili, aż sie wzburzy.
Dodaj resztę cukru, resztę mleka ,sól, i jaja.
Wymieszaj po czy dosypując połowę mąki wyrabiaj ciasto.
Po chwili dodaj stopione i ostudzone masło i resztę mąki.
Wyrabiaj ciasto około 5 minut za pomocą robota (lub ręcznie odpowiednio dłużej).
Odstaw do wyrośniecia.
Startą dynię podlej odrobiną wody i gotuj około 5 minut.
Dodaj sok z pomarańczy, startą skórkę z pomarańczy, cukier i żurawinę.
Masy dyniowej powinno być około 1 litra objetości na 1 torebkę budyniu.
Budyń z mąką wymieszaj w niewielkiej ilości wody - dodaj do dyni i ugotuj budyń.
Na końcu dodaj masło, zagotuj budyń i odstaw do ostudzenia.
Gdy ciasto wyrośnie przełóż je na stolnice.
Rozwałkuj podsypując mąką.
Pokrój ciasto w trójkaty.
Rozłóż na trójkatach ostudzony budyń i zwiń rogaliki.
Przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Odstaw do wyrośnięcia.
Posmaruj ciasto rozkłóconym jajkiem, posyp sezamem.
Piecz ciasto w temperaturze 180 st. C około 30 minut (do suchego patyczka).
One grzeją jak słoneczka :-) CaUski!
OdpowiedzUsuńDla Ciebie też caUski :)
Usuń