15 października 2016

Jesiena rybka gotowana w warzywnej parze.

Mimo szczerych chęci nie udalo mi się na bieżąco przez ostatnie miesiące pisać o poczynaniach w mojej kuchni.
To było trudne dla mnie lato. Walka z chorobą i z czasem, by zadbać o ogród.
Najważniejsze, że ze zdrowiem lepiej.
Ogród też miewa się nie najgorzej....
Niestety moich ulubionych dyni niewiele, kilka cukinii - dobre i to.
Za to sporo ogórków w słoiczkach, pomidorków kiszonych i przecieranych w spiżarni.
Zioła wysuszone.
W zamrażarce woreczki z jarmużem. Zanim się zorientowałam połowę  zeżarły włochate gąsienice.

A teraz o pysznej rybce którą dziś jedliśmy.



Od kiedy mamusia ma dietę, my też jemy zdecydowanie zdrowiej doprawiając często danie dopiero na talerzu.
Rybka owa to makrelka, ale możecie użyć filetów innej ryby. Ugotowałam ją w parze wytworzonej przy duszeniu warzyw. To bardzo dobry sposób  na szybki i zdrowy posiłek z rybką w roli głównej.



Jesiena rybka duszona na warzywnej parze.


  • 4 - 6  filetów makreli
  • około 1/2 kg miąższu dyni
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz czarny i  ziołowy do smaku
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 100 g ryżu ugotowanego na sypku



Obierz warzywa, pokrój je odpowiednio - brokuły w różyczki, cebulę w drobną kosteczkę, dynie w większą a paprykę w paseczki.
Ugotuj brokuła w lekko osolonej wodzie.
Na oleju na patelni zeszklij cebulkę, dodaj paseczki papryki podlewają odrobiną wody z gotowania brokuła.
Poduś chwilę, dodaj dynię. Posól i popieprz do smaku warzywa.






Gdy będą prawie miękkie ułóż płaty ryby skórą do dołu. nakryj pokrywką.
Po kilku minutach, gdy mięso ryby zbieleje przewróć płaty na drugą stronę.
Po kilku minutach wyłącz ogień.










Rybę ułóż na półmisku pozostawiając część warzyw na patelni. 
Wymieszaj je z ryżem uprzednio ugotowanym i zagrzej na patelni doprawiając do smaku solą i pieprzem czarnym , jeśli trzeba.
Półmisek z rybą udekoruj rózyczkami brokuła.



Podawaj rybę  z ryżem z warzywami posypaną posiekanym koperkiem. 




Jemy sezonowo! Jesień









4 komentarze:

  1. Wygląda wspaniale, jest bardzo zdrowe i na pewno smaczne. Powrót w wielkim stylu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki bardzo Marzyniu!
      Mam nadzieję, że powrót na dobre :)

      Usuń