Nawet wieczorem nie mam na ochoty na pisanie. Jedynie wymiana korespondencji mailowej.
Jedzenie raczej na chłodno lub letnio i szybko, by w gorącej kuchni nie siedzieć godzinami.
Naleśnikowe rożki jagodowe jak najbardziej mile widziane na letnim stole.
Naleśnikowe rożki kakowe z twarożkiem i jagodami
- 1 duże jajo
- 250 ml mleka
- 250 ml wody
- szczypta soli
- 1 łyżka kako
- ok 250 g mąki pszennej
- 1/2 kg zmielonego twarożku
- syrop z agawy lub klonowy do smaku
- 500 ml czarnych jagód leśnych
- 2 łyżki przecieru jabłkowego
- cukier brązowy do smaku
- 1 łyżka masła
- listki mięty do dekoracji
- cynamon
Dwie łyżki jagód, dwie łyżki przecieru jabłkowego włóż do rondelka, podlej niewielką ilością wody i duś kilka minut podsypując cukrem brązowym do smaku. Na końcu dodaj do sosu masło. Trzymaj na niewielkim ogniu do chwili, aż się rozpuści. Zestaw z ognia.
Wlej mleko i wodę do miski, dodaj jajo i szczyptę soli.
Zmiksuj ciasto naleśnikowe dosypując kakao i mąkę.
Odstaw je na 30 minut.
Usmaż cieniutkie naleśniki na rozgrzanej patelni skropionej odrobiną oleju. Każdy naleśnik przekrój na połowę.
Twarożek wymieszaj z syropem z agawy lub klonowym w takiej ilości, jaka Ci odpowiada.
Każdy naleśnik zwijaj w rożek, nadziewaj go twarożkiem przesypując obficie jagodami.
Układaj na talerzach ozdobionych sosem jagodowym i listkami mięty.
Posyp cynamonem , jeśli lubisz.
Rożki kakowe z twarożkiem i jagodami zjedzone. Mam nadzieję, że dobrze Wam je opisałam.
Zagladam w cieniu orzechowych liści na na moje ulubione stronki.
Zajrzyjcie tutaj do E-Wełenki
Przyjemnie popatrzeć na piękne rękodzieło mojej koleżanki.
Przy okazji dopiero teraz dowiedziałam się, że jest miłosniczką jogi.
W jednym poście znalazłam taki filmik
Ciekawe ile trzeba ćwiczyć by osiągnąć taki poziom? Jak sądzicie?
idealne danie na letnie dni :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą! Pozdrawiam :)
Usuńyummy
OdpowiedzUsuńthiet ke nha dep
cong ty nha xinh
duong vat gia da nang