20 grudnia 2013

Świąteczna sałatka na sałacie

Po słodkim przerywniku kilka pomysłów na świąteczne przekąski.
Szybkie sałatki z pieczonych warzyw.
Upiekłam je na jednej płycie w piekarniku. Moja jest nieco ekstrawagancka, gdyż z brukwi, która  jest zapomnianym warzywem. Ja zasadziłam w tym roku brukiew w ogrodzie. Okazała się bardzo smaczna.
Przypomina trochę w samu bataty. Zamiast brukwi możecie  użyć batatów lub zwykłych ziemniaków sałatkowych.


Świąteczna sałatka na sałacie


  • 1 duża  brukiew (lub  batat upieczony w piekarniku)   
  • 1 jabłko
  • 1 por   
  • 1 sałata lollo bianco  
  • 5 dag żurawiny suszonej
  • 4 łyżki majonez dekoracyjnego
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 łyżki soku z pomarańczy  
  • 3 łyżki zmielonych  orzechów włoskich  
  • sól do smaku
  • pieprz czarny zmielony do smaku


Batat upieczony w piekarniku obierz, pokrój na pół cm plasterki.
Wytnij  kilka gwiazdek do dekoracji, resztę pokrój w kostkę.
Obierz jabłko, oczyść pora po czym odetnij korzenie i zieloną część.






Pokrój jabłko i białą część pora w kosteczkę. Skrop jabłko sokiem z pomarańczy.
Trzy łyżki majonezu wymieszaj z łyżką musztardy po czym dodaj je do sałatki.
Dodaj żurawinę i zmielone orzechy. Wymieszaj.
Dopraw  sałatkę solą i pieprzem.






Porcje sałatki ułóż na liściach sałaty,
 udekoruj gwiazdkami. Sałatkę podaj jako dodatek do świątecznych mięs lub ryb.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz