W tym roku młodszy syn zrobił nam miłą niespodziankę. Wracając z Afryki kupił na przydrożnym straganie mandarynki i pomarańcze. Były pokryte miałkim kurzem, za to niepryskane!!!
Dla mnie to niezwykły rarytas spróbować takich pomarańczy dojrzałych w warunkach naturalnych i niezaprawianych niczym na podróż.
Owoce były bardzo smaczne, jednak mandarynki miały ogromną ilość pestek.
Próbując pomarańczy od razu przypomniał mi się zasłyszany w TV przepis na napój z pomarańczą.
Postanowiłam zrobić go od razu.
Strony
▼
30 grudnia 2013
Gwiazdkowy śledzik
29 grudnia 2013
Piegusek przekładany leśnymi owocami.
28 grudnia 2013
Piernikowa gwiazdka przekładana masą karmelową
27 grudnia 2013
Piernikowe muffiny świąteczne
Dzięki układowi Świąt między weekendami czas świąteczny bardzo się wydłużył.
U nas też święta trwają nadal. A na blogu tym bardziej, że sporo smakołyków nie zdążyłam jak zwykle opisać. Postaram się nadrobić to w najbliższym czasie. Niebawem Nowy Rok , więc może się komuś przydać jakiś przepis.
Piernikowe muffiny świąteczne
U nas też święta trwają nadal. A na blogu tym bardziej, że sporo smakołyków nie zdążyłam jak zwykle opisać. Postaram się nadrobić to w najbliższym czasie. Niebawem Nowy Rok , więc może się komuś przydać jakiś przepis.
Piernikowe muffiny świąteczne
23 grudnia 2013
Sałatka śledziowa w jajku
22 grudnia 2013
Piernikowa choinka bakaliowa bez cukru
W choince , którą upiekłam jest tylko łyżka miodu, raczej dla aromatu niż dla słodkości.
Cała słodycz bierze się z daktyli i rodzynków. Piernik jest wilgotny i smaczny, można upiec go w ostatniej chwili przed świętami. Ja użyłam silikonowej foremki w kształcie choinki, ale może to być gwiazdka lub keksówka. Podane proporcje wystarczą na dwie niewielkie lub jedną większą foremkę.
Na wigilię zdążycie!
Piernikowa choinka bakaliowa bez cukru
21 grudnia 2013
Świąteczna sałatka śledziowo-buraczana
Śledź z burakami w sałatce dobrze wygląda i jest dobra kompozycją smakową.
jeśli lubicie takie połączenia możecie skomponować coś w tym stylu.
Świąteczna sałatka śledziowo-buraczana
jeśli lubicie takie połączenia możecie skomponować coś w tym stylu.
Świąteczna sałatka śledziowo-buraczana
Świąteczna choinka na talerzu
Świąteczna choinka warzywna.
Jeśli macie warzywa upieczone w piekarniku i ogóreczki, możecie ułożyć je w choinkę.
Taka choineczka ładnie ozdobi świąteczny stół i będzie smacznym dodatkiem do mięsa lub rybki.
Ja ułożyłam taką z pieczonego słodkiego ziemniaka, ale możecie też wykorzystać zwykłego ziemniaka sałatkowego.
Świąteczna choinka warzywna.
Taka choineczka ładnie ozdobi świąteczny stół i będzie smacznym dodatkiem do mięsa lub rybki.
Ja ułożyłam taką z pieczonego słodkiego ziemniaka, ale możecie też wykorzystać zwykłego ziemniaka sałatkowego.
Świąteczna choinka warzywna.
20 grudnia 2013
Świąteczna sałatka na sałacie
Po słodkim przerywniku kilka pomysłów na świąteczne przekąski.
Szybkie sałatki z pieczonych warzyw.
Upiekłam je na jednej płycie w piekarniku. Moja jest nieco ekstrawagancka, gdyż z brukwi, która jest zapomnianym warzywem. Ja zasadziłam w tym roku brukiew w ogrodzie. Okazała się bardzo smaczna.
Przypomina trochę w samu bataty. Zamiast brukwi możecie użyć batatów lub zwykłych ziemniaków sałatkowych.
Świąteczna sałatka na sałacie
Szybkie sałatki z pieczonych warzyw.
Upiekłam je na jednej płycie w piekarniku. Moja jest nieco ekstrawagancka, gdyż z brukwi, która jest zapomnianym warzywem. Ja zasadziłam w tym roku brukiew w ogrodzie. Okazała się bardzo smaczna.
Przypomina trochę w samu bataty. Zamiast brukwi możecie użyć batatów lub zwykłych ziemniaków sałatkowych.
Świąteczna sałatka na sałacie
16 grudnia 2013
Ptysie czekoladowo-orzechowe z mandarynką.
Oprócz poszukiwania smaku wyjątkowego dania jednogarnkowego zajmowałam się też przygotowaniem przyjęcia urodzinowego mojej Mamusi. Ponieważ Urodziny są na początku grudnia, więc z reguły jest klimat stołu jest również świąteczny, przynajmniej się staram.
Nadrabiając zaległości kolejno opisze Wam wszystko.
Zacznę od lekkich ptysiów które mogą być zarówno deserem niedzielnym jak i świątecznym.
Kryją w środku niespodziankę w postaci cząstki mandarynki.
Jeśli nie masz czasu wypiec ptysi możesz kupić gotowe i przełożyć je swoją masą czekoladową.
Ptysie czekoladowo-orzechowe z mandarynką.
Nadrabiając zaległości kolejno opisze Wam wszystko.
Zacznę od lekkich ptysiów które mogą być zarówno deserem niedzielnym jak i świątecznym.
Kryją w środku niespodziankę w postaci cząstki mandarynki.
Jeśli nie masz czasu wypiec ptysi możesz kupić gotowe i przełożyć je swoją masą czekoladową.
Ptysie czekoladowo-orzechowe z mandarynką.
15 grudnia 2013
Kociołek w azjatyckim stylu czyli lekkie danie jednogarnkowe.
To danie jednogarnkowe jest wyjątkowe w smaku, pożywne i wyjątkowo szybkie w wykonaniu w odróżnieniu od innych które zyskują przy kilkakrotnym podgrzewaniu.
Lekkie, dietetyczne i chrupiące z wierzchu danie ....
Nie trzymam Was już w napięciu i podaję przepis. Na pewno jeszcze nie raz je ugotuję.
Kociołek w azjatyckim stylu
Lekkie, dietetyczne i chrupiące z wierzchu danie ....
Nie trzymam Was już w napięciu i podaję przepis. Na pewno jeszcze nie raz je ugotuję.
Kociołek w azjatyckim stylu
Kociołek myśliwego czyli zupa gulaszowa z dzika.
Ostatnio w TESCO pojawiła się dziczyzna. Nie mam znajomego myśliwego, więc ucieszyła mnie ta oferta. Choć mięsko nie jest tanie, jednak zdrowe i można od czasu do czasu zaszaleć.
Mięso z dzika posłużyło mi do przygotowanie trzeciego wyjątkowego dania. Można by przygotować je w kociołku nad ogniskiem lub w garnku o grubym dnie na kuchence.
Taki gulasz może z powodzeniem znaleźć się w świątecznym menu kolacyjnym.
Mięso z dzika posłużyło mi do przygotowanie trzeciego wyjątkowego dania. Można by przygotować je w kociołku nad ogniskiem lub w garnku o grubym dnie na kuchence.
Taki gulasz może z powodzeniem znaleźć się w świątecznym menu kolacyjnym.
Kociołek myśliwego czyli zupa gulaszowa z dzika.
14 grudnia 2013
Pikantny ryżnik na podrobach.
Kwaśnica była pyszna, jednak postanowiłam przygotować danie mniej tradycyjne, a przez to bardziej wyjątkowe. No i udało się! Pyszne jednogarnkowe danie.
Ryżnik? Zapytacie co to takiego. Jeśli krupnik to zupa z krupami czyli kaszą, to zupa z ryżem powinna nazywać się ryżnik. Czy tak? Właśnie tak ją nazwałam.
To zupa wykonana w poszukiwaniu wyjątkowego dania jednogarnkowego.
Zupa bardzo bogata w smaki i aromaty - połączenie warzyw, ryżu, grzybów z zdrowym naturalnym ryżem, z pikantną nutą ostrych papryczek. Jako, że to danie jednogarnkowe powinno być syte i zastąpić dwa dania dodałam podroby, których miłośnikiem jest mój M.
Jak widzicie Ryżnik to efekt zakupów zrobionych w TESCO i pół godzinki spędzonych w kuchni.
Muszę Wam też powiedzieć, że dania jednogarnkowe smakują na drugi dzień jeszcze lepiej, więc warto zrobić danie w podwójnych proporcjach i w dużym garnku!
Pikantny ryżnik na podrobach.
Kwaśnica
Sorki wielkie, że opuściłam Was na trochę. Prawdę mówiąc oprócz codziennych obowiązków cały czas spędziłam w kuchni. Teraz jeszcze przed świętami postaram się nadrobić zaległości i opisać wszystko.
Najpierw wkręciłam się w konkurs na durszlaku.pl przygotowując dania jednogarnkowe. Miały być wyjątkowe i powiem szczerze, że trudno mi było wybrać trzy najlepsze.
Przepadam za takimi daniami, bo robi się je mimochodem wrzucając co jakiś czas kilka składników. Są głębokie w smaku i najlepsze gdy widać dno gara.
Zaczęłam od kwaśnicy czyli kapuśniaku na gulaszu wieprzowym. Mam w spiżarni zawsze jakieś
produkty TESCO (potrzebne by wziąć udział w konkursie), więc pobiegłam do piwniczki po domową kapustę kiszoną i ziemniaki.
Kwaśnica
Najpierw wkręciłam się w konkurs na durszlaku.pl przygotowując dania jednogarnkowe. Miały być wyjątkowe i powiem szczerze, że trudno mi było wybrać trzy najlepsze.
Przepadam za takimi daniami, bo robi się je mimochodem wrzucając co jakiś czas kilka składników. Są głębokie w smaku i najlepsze gdy widać dno gara.
Zaczęłam od kwaśnicy czyli kapuśniaku na gulaszu wieprzowym. Mam w spiżarni zawsze jakieś
produkty TESCO (potrzebne by wziąć udział w konkursie), więc pobiegłam do piwniczki po domową kapustę kiszoną i ziemniaki.
Kwaśnica
6 grudnia 2013
Kluski śląskie w korzennym sosie żurawinowym
Dziś nie koniec mikołajkowych niespodzianek. Posłaniec dostarczył paczuszkę pełną bakalii firmy Bakalland - wyróżnienie w konkursie na danie z żurawiną. Niektóre linki zapodałam Wam wcześniej.
Zamieściłam sporo przepisów z żurawiną, na pierś z gęsi w jabłkach i żurawinie, kluski nadziewane żurawiną i gęsiną, panna cotta z jogurtową z żurawiną i sporo innych ciekawych przepisów. Jury nie wiadomo dlaczego wyróżniło:
Kluski śląskie w korzennym sosie żurawinowym
Zamieściłam sporo przepisów z żurawiną, na pierś z gęsi w jabłkach i żurawinie, kluski nadziewane żurawiną i gęsiną, panna cotta z jogurtową z żurawiną i sporo innych ciekawych przepisów. Jury nie wiadomo dlaczego wyróżniło:
Kluski śląskie w korzennym sosie żurawinowym
Konkursowa frittata
Dziś zajrzałam na podsumowanie akcji z szklaneczką soku Tymbark i znalazłam miłą wiadomość.
Ciekawe czy Mikołaj Święty maczał w tym palce? Wyróżniono moje frittaty na razowcu z sokiem pomidorowym i pesto. Mam nadzieję, że zapas soczków i stoliczek śniadaniowy trafi do mnie jeszcze przed świętami. Może mężuś przyniesie mi pyszne śniadanko do łóżka ze szklaneczką soku na nowym praktycznym stoliczku ?
Kto wie, może kiedyś mnie zaskoczy? Raczej należy do śpiochów i trzeba go wyciągać z łóżka.
Zdradzę Wam, że najskuteczniejsza jest pyszna jajecznica na boczku z dodatkiem pomidorów i bazylii.
Ten zapach zawsze wyciąga go z łóżka :)
Konkursowa frittata miała podobną skuteczność. Sami możecie wypróbować!
Ciekawe czy Mikołaj Święty maczał w tym palce? Wyróżniono moje frittaty na razowcu z sokiem pomidorowym i pesto. Mam nadzieję, że zapas soczków i stoliczek śniadaniowy trafi do mnie jeszcze przed świętami. Może mężuś przyniesie mi pyszne śniadanko do łóżka ze szklaneczką soku na nowym praktycznym stoliczku ?
Kto wie, może kiedyś mnie zaskoczy? Raczej należy do śpiochów i trzeba go wyciągać z łóżka.
Zdradzę Wam, że najskuteczniejsza jest pyszna jajecznica na boczku z dodatkiem pomidorów i bazylii.
Ten zapach zawsze wyciąga go z łóżka :)
Konkursowa frittata miała podobną skuteczność. Sami możecie wypróbować!
3 grudnia 2013
Placki z kaszy gryczanej i twarogu
Gdy zostanie trochę kaszy z dnia poprzedniego można z niej zrobić zapiekankę lub placki.
Placki na ogół wszyscy lubią, więc tym razem przepis na placki.
Placki z kaszy gryczanej i twarogu
Podawaj je udekorowane sałatą.
Placki na ogół wszyscy lubią, więc tym razem przepis na placki.
Placki z kaszy gryczanej i twarogu
- 1 i pół szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
- 15 dag twarożku
- 3 jaja
- 1 łyżka mąki (z czubem)
- kilka łyżek otrębów owsianych
- 2 łyżki śmietanki kremowej
- 1 pęczek szczypiorku
- sól i pieprz czarny do smaku
- olej roślinny do smażenia
- sałata do dekoracji
Wymieszaj jaja ze śmietanką w misce. Dodaj kaszę, twarożek i mąkę, dopraw solą i pieprzem - wymieszaj dokładnie.
Posiekaj drobno szczypiorek. Dodaj szczypiorek do masy, wymieszaj ponownie.
Na rozgrzanym na patelni oleju smaż niewielkie placuszki. Przed przewróceniem placków posyp górę otrębami i smaż z drugiej na złoty kolor.
Odsącz placki z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Podawaj je udekorowane sałatą.
2 grudnia 2013
Torcik z kaszy z bakłażanem i grzybkami
Dziś stwierdziłam, że pora zmienić nagłówek. Za oknem wciąż szaro, a u mnie zrobiło się biało i świątecznie.
Andrzejki minęły, Mikołaj ładuje prezenty na sanie ... czas pomyśleć o świętach.
Zaplanować menu, przygotować wcześniej co się da, pomyśleć o prezentach.
A w kuchni przed świętami raczej postnie, ale aromatycznie i zdrowo.
Torcik z kaszy z bakłażanem i grzybkami
Namocz grzyby w niewielkiej ilości wody (1/2 szklanki).
Ugotuj kaszę do miękkości wg przepisu na opakowaniu.
Ugotuj grzyby.
Obierz warzywa.
Pokrój cebulę w piórka, bakłażana w cienkie paseczki (obieraczką do warzyw) a czosnek przeciśnij przez praskę.
Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę, dodaj bakłażana i czosnek.
Po krótkim przesmażeniu dodaj grzyby razem z płynem z gotowania. Dopraw solą i pieprzem.
Duś wszystko razem około 10 minut na wolnym ogniu. Wymieszaj mąkę w małej ilości wody, dodaj śmietankę - wymieszaj po czym dodaj do bakłażana by zagęścić sos.
Uformuj babeczki przy pomocy obręczy lub innej foremki. Na górze każdej ułóż sporą ilość bakłażana z grzybami. Udekoruj przed podaniem natką pietruszki.
Andrzejki minęły, Mikołaj ładuje prezenty na sanie ... czas pomyśleć o świętach.
Zaplanować menu, przygotować wcześniej co się da, pomyśleć o prezentach.
A w kuchni przed świętami raczej postnie, ale aromatycznie i zdrowo.
Torcik z kaszy z bakłażanem i grzybkami
- 150 g kaszy gryczanej niepalonej
- 1 łyżka masła sklarowanego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 duży bakłażan
- garstka suszonych podgrzybków lub innych grzybów
- sól i pieprz czarny do smaku
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki śmietanki kremowej
- natka pietruszki do dekoracji
Namocz grzyby w niewielkiej ilości wody (1/2 szklanki).
Ugotuj kaszę do miękkości wg przepisu na opakowaniu.
Ugotuj grzyby.
Obierz warzywa.
Pokrój cebulę w piórka, bakłażana w cienkie paseczki (obieraczką do warzyw) a czosnek przeciśnij przez praskę.
Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę, dodaj bakłażana i czosnek.
Po krótkim przesmażeniu dodaj grzyby razem z płynem z gotowania. Dopraw solą i pieprzem.
Duś wszystko razem około 10 minut na wolnym ogniu. Wymieszaj mąkę w małej ilości wody, dodaj śmietankę - wymieszaj po czym dodaj do bakłażana by zagęścić sos.
Uformuj babeczki przy pomocy obręczy lub innej foremki. Na górze każdej ułóż sporą ilość bakłażana z grzybami. Udekoruj przed podaniem natką pietruszki.
1 grudnia 2013
Frittata na razowcu z sokiem pomidorowym i pesto.
Ta propozycja śniadanie to numer jeden dla mojego męża. Uwielbia wszystko co pomidorowe i paprykowe. Jeśli do tych smaków dodać jajeczka - to już pełnia szczęścia!
Dla mnie to nie powiem, też nie lada smakowite śniadanko! Lubię te smaki, jednak najbardziej przepadam za bazylią i sosem pesto. Frittata jest niezwykle aromatyczna i smakowita, a sok pomidorowy ze wzorkiem z pesto dopełnia wszystkie smaki.
Podaję przepis na dwie porcje.
Frittata na razowcu z sokiem pomidorowym i pesto.
Upraż orzeszki pinii na suchej patelni, ostudź je.
Oberwij listki i czubki bazylii.
W moździerzu utrzyj obrane i posiekane ząbki czosnku ze sporą szczyptą soli.
Ucierając dodawaj orzeszki, listki bazylii i olej porcjami. Na końcu dodaj starty ser i szczyptę zmielonego świeżo białego pieprzu. Powinien powstać gładki sos.
Obierz cebulę i paprykę. Z środka papryki wytnij pół cm. krążki, zaś resztę pokrój w krótkie paseczki. Cebule pokrój w półplasterki. Wybij jaja, dodaj do nich śmietanę i energicznie zmiksuj do połączenia składników.
Na patelni rozgrzej masło, wsyp cebulę i ułóż krążki papryki jeden obok drugiego.
Wlej w krążki masę jajeczną, ułóż krótkie paski papryki w różyczkę .
Oprósz frittatę solą i pieprzem czarnym świeżo zmielonym. Zmniejsz ogień, nakryj patelnię pokrywką i zapiekaj do chwili aż masa jajeczna się zetnie.
Tostuj kromki chleba razowego, powycinaj z nich kółka o wielkości takiej samej jak kółka paprykowe.
Posmaruj je sosem pesto. Frittatę pokrój w kółka zgodnie ze wzorem różyczek.
Układaj krążki frittaty na tostach posmarowanych pesto.Tak przygotowane kanapki udekoruj listkami bazylii.
Rozlej sok 100% pomidorowy do szklaneczek, udekoruj go wzorkiem z pesto i listkiem bazylii.
Podawaj frittatę na chlebie razowym z pesto z dodatkiem szklanki soku 100 % pomidorowego Tymbark.
Dla mnie to nie powiem, też nie lada smakowite śniadanko! Lubię te smaki, jednak najbardziej przepadam za bazylią i sosem pesto. Frittata jest niezwykle aromatyczna i smakowita, a sok pomidorowy ze wzorkiem z pesto dopełnia wszystkie smaki.
Podaję przepis na dwie porcje.
Frittata na razowcu z sokiem pomidorowym i pesto.
- 1 sok 100% pomidorowy Tymbark
- 1 duży pęczek bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki orzeszków pinii
- 3 łyżki startego parmezanu
- pół szklanki oliwy extra V.
- sól do smaku
- pieprz biały i czarny świeżo zmielony
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżeczka masła sklarowanego
- 4 jaja
- 4 łyżki śmietanki kremowej
- 6 kromek razowca najlepiej domowego wypieku
- listki bazylii do dekoracji
Upraż orzeszki pinii na suchej patelni, ostudź je.
Oberwij listki i czubki bazylii.
W moździerzu utrzyj obrane i posiekane ząbki czosnku ze sporą szczyptą soli.
Ucierając dodawaj orzeszki, listki bazylii i olej porcjami. Na końcu dodaj starty ser i szczyptę zmielonego świeżo białego pieprzu. Powinien powstać gładki sos.
Obierz cebulę i paprykę. Z środka papryki wytnij pół cm. krążki, zaś resztę pokrój w krótkie paseczki. Cebule pokrój w półplasterki. Wybij jaja, dodaj do nich śmietanę i energicznie zmiksuj do połączenia składników.
Na patelni rozgrzej masło, wsyp cebulę i ułóż krążki papryki jeden obok drugiego.
Wlej w krążki masę jajeczną, ułóż krótkie paski papryki w różyczkę .
Oprósz frittatę solą i pieprzem czarnym świeżo zmielonym. Zmniejsz ogień, nakryj patelnię pokrywką i zapiekaj do chwili aż masa jajeczna się zetnie.
Tostuj kromki chleba razowego, powycinaj z nich kółka o wielkości takiej samej jak kółka paprykowe.
Posmaruj je sosem pesto. Frittatę pokrój w kółka zgodnie ze wzorem różyczek.
Układaj krążki frittaty na tostach posmarowanych pesto.Tak przygotowane kanapki udekoruj listkami bazylii.
Rozlej sok 100% pomidorowy do szklaneczek, udekoruj go wzorkiem z pesto i listkiem bazylii.
Podawaj frittatę na chlebie razowym z pesto z dodatkiem szklanki soku 100 % pomidorowego Tymbark.
Gwiazdkowy przysmak śniadaniowy z kaszy jaglanej z sokiem jabłkowym
Moim numerem dwa, jeśli chodzi o zdrowe śniadania jest kasza jaglana. Uprażona z dodatkiem siemienia lnianego z dodatkiem miodu i bakalii jest świetna na rozpoczęcie dnia. Z dodatkiem szklaneczki jabłkowego soku smakuje wyśmienicie!
Gwiazdkowy przysmak śniadaniowy z kaszy jaglanej z sokiem jabłkowym
Praż kaszę z dodatkiem siemienia na suchej patelni przez około 3 minut.
Wlej na kasze 1 i 1/2 szklanki wody oraz 1/2 szklanki soku jabłkowego. Dodaj szczyptę soli. Gotuj na małym ogniu aż kasza będzie miękka.
Wymieszaj bakalie po czym dodaj je do kaszy. Dodaj miód i wymieszaj masę ponownie.
Nakładaj masę do foremek upychajac ją lekko.
Po napełnieniu wypchnij z foremki każdą gwiazdkę, ułóż je na talerzach.
Udekoruj danie twarożkiem, owocami suszonymi i startą czekoladą oraz startymi migdałami.
Ułóż listki stewii. Podawaj gwiazdki z dodatkiem soku 100% jabłkowego lub innego owocowego firmy Tymbark.
Gwiazdkowy przysmak śniadaniowy z kaszy jaglanej z sokiem jabłkowym
- 1 sok 100% jabłkowy Tymbark
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżka miodu
- szczypta soli
- 1/2 szklanki posiekanych i uprażonych orzechów i migdałów
- 1/2 szklanki posiekanych suszonych owoców
- 6 łyżeczek twarożku homogenizowanego lub gęstego jogurtu
- 2 kostki gorzkiej czekolady
- migdały, suszone owoce i listki stewii do dekoracji
Praż kaszę z dodatkiem siemienia na suchej patelni przez około 3 minut.
Wlej na kasze 1 i 1/2 szklanki wody oraz 1/2 szklanki soku jabłkowego. Dodaj szczyptę soli. Gotuj na małym ogniu aż kasza będzie miękka.
Wymieszaj bakalie po czym dodaj je do kaszy. Dodaj miód i wymieszaj masę ponownie.
Nakładaj masę do foremek upychajac ją lekko.
Po napełnieniu wypchnij z foremki każdą gwiazdkę, ułóż je na talerzach.
Udekoruj danie twarożkiem, owocami suszonymi i startą czekoladą oraz startymi migdałami.
Ułóż listki stewii. Podawaj gwiazdki z dodatkiem soku 100% jabłkowego lub innego owocowego firmy Tymbark.
30 listopada 2013
Naleśniki z twarożkiem, sokiem jabłowym i żurawiną
Od kilku dni moją głowę zaprząta idealne śniadanie.
Tyle się ostatnio mówi o tym jak ważne jest śniadanie. W pełni się z tym zgadzam!
Ale jak przygotować je idealnie zarówno pod względem odżywczym, smakowym jak i wizualnym.
Co najchętniej zjadłabym na śniadanie? ..zadałam sobie pytanie.
Puszyste naleśniki na bazie daktyli zamiast cukru, z mąką orkiszową, ze świeżym twarożkiem i sosem żurawinowym, z prażonymi orzechami i migdałami - takie śniadanie byłoby dla mnie idealne.
Do tego wypiłabym szklankę soku jabłkowego 100%. Dopełniłaby wspaniały smak śniadania.
A więc upiekłam naleśniki typu pancakes. Do przygotowania nie użyłam cukru, jedynie żeby złamać kwaśność żurawiny dodałam do sosu łyżkę miodu. Sok jabłkowy dodałam do sosu żurawinowego i do masy na racuchy, by rozgotować daktyle.Słodycz daktyli soku z jabłek w zupełności wystarczyły, by potrawa miała delikatnie słodki, subtelny smak.
Naleśniki okazały się niezwykle delikatne i puszyste. Podaję więc przepis (proporcje dla 2 osób).
Naleśniki z twarożkiem sokiem jabłkowym i żurawiną
Posiekane orzechy i migdały upraż na suchej patelni.
Do rondelka wsyp daktyle, dolej pół szklanki soku 100% jabłkowego Tymbark - gotuj kilka minut do chwili, gdy daktyle się rozpadną - odstaw do ostudzenia.
W drugim rondelku przesmaż żurawinę z miodem i kilkoma łyżkami soku jabłkowego.
Gdy żurawina się lekko rozgotuje i zagęści odstaw z ognia.
Do masy dodaj jogurt, żółtko - wymieszaj. Dodaj mąkę pszenną i razową orkiszową, sodę - wymieszaj.
Ubij pianę z białka z dodatkiem szczypty soli, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.
Smaż racuchy na rozgrzanym na patelni maśle sklarowanym na złoty kolor.
Ułóż na ręczniku papierowym, przykryj kolejnym i odsącz tłuszcz.
Układaj racuchy na talerzu przekładając je twarożkiem naturalnym. Polej sosem żurawinowym,
posyp uprażonymi orzechami, udekoruj gałązkami mięty.
Podawaj z szklanką soku 100% jabłkowego Tymbark.
Tyle się ostatnio mówi o tym jak ważne jest śniadanie. W pełni się z tym zgadzam!
Ale jak przygotować je idealnie zarówno pod względem odżywczym, smakowym jak i wizualnym.
Co najchętniej zjadłabym na śniadanie? ..zadałam sobie pytanie.
Puszyste naleśniki na bazie daktyli zamiast cukru, z mąką orkiszową, ze świeżym twarożkiem i sosem żurawinowym, z prażonymi orzechami i migdałami - takie śniadanie byłoby dla mnie idealne.
Do tego wypiłabym szklankę soku jabłkowego 100%. Dopełniłaby wspaniały smak śniadania.
A więc upiekłam naleśniki typu pancakes. Do przygotowania nie użyłam cukru, jedynie żeby złamać kwaśność żurawiny dodałam do sosu łyżkę miodu. Sok jabłkowy dodałam do sosu żurawinowego i do masy na racuchy, by rozgotować daktyle.Słodycz daktyli soku z jabłek w zupełności wystarczyły, by potrawa miała delikatnie słodki, subtelny smak.
Naleśniki okazały się niezwykle delikatne i puszyste. Podaję więc przepis (proporcje dla 2 osób).
Naleśniki z twarożkiem sokiem jabłkowym i żurawiną
- 1 sok 100% jabłkowy Tymbark
- 1/2 szklanki mrożonej żurawiny
- 1 łyżka miodu lipowego
- 1 duże jajo
- pół szklanki posiekanych daktyli bez pestek
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki mąki pszennej z czubem
- 2 łyżki mąki razowej orkiszowej z czubem
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżka masła sklarowanego
- 200 g kremowego naturalnego twarożku
- pół szklanki grubo posiekanej migdałów i orzechów
- gałązki mięty do dekoracji
Posiekane orzechy i migdały upraż na suchej patelni.
Do rondelka wsyp daktyle, dolej pół szklanki soku 100% jabłkowego Tymbark - gotuj kilka minut do chwili, gdy daktyle się rozpadną - odstaw do ostudzenia.
W drugim rondelku przesmaż żurawinę z miodem i kilkoma łyżkami soku jabłkowego.
Gdy żurawina się lekko rozgotuje i zagęści odstaw z ognia.
Do masy dodaj jogurt, żółtko - wymieszaj. Dodaj mąkę pszenną i razową orkiszową, sodę - wymieszaj.
Ubij pianę z białka z dodatkiem szczypty soli, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.
Smaż racuchy na rozgrzanym na patelni maśle sklarowanym na złoty kolor.
Ułóż na ręczniku papierowym, przykryj kolejnym i odsącz tłuszcz.
Układaj racuchy na talerzu przekładając je twarożkiem naturalnym. Polej sosem żurawinowym,
posyp uprażonymi orzechami, udekoruj gałązkami mięty.
Podawaj z szklanką soku 100% jabłkowego Tymbark.