Taka choineczka ładnie ozdobi świąteczny stół i będzie smacznym dodatkiem do mięsa lub rybki.
Ja ułożyłam taką z pieczonego słodkiego ziemniaka, ale możecie też wykorzystać zwykłego ziemniaka sałatkowego.
Świąteczna choinka warzywna.
- 1 upieczony batat (słodki ziemniak)
- 2 ogórki kiszone lub konserwowe
- 2 łyżki majonezu dekoracyjnego
- szczypta soli
- szczypta białego pieprzu
- mielone orzechy włoskie do posypania
Upieczonego w piekarniku batata (przekrojonego na połówki) obierz,
pokrój na plasterki. Wytnij gwiazdki do dekoracji.
Ogórki pokrój na połówki wzdłuż, a następnie na plasterki.
Plasterki słodkiego ziemniaka posyp sola i białym pieprzem po czym ułóż naprzemiennie z półplasterkami ogórka w choinkę wybierając plasterki od największych do najmniejszych.
Przebij stosik wykałaczką nabijając w górze na wykałaczkę gwiazdkę.
Do szprycy dekoracyjnej włóż majonez i udekoruj choinkę kleksami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz