Placki na ogół wszyscy lubią, więc tym razem przepis na placki.
Placki z kaszy gryczanej i twarogu
- 1 i pół szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
- 15 dag twarożku
- 3 jaja
- 1 łyżka mąki (z czubem)
- kilka łyżek otrębów owsianych
- 2 łyżki śmietanki kremowej
- 1 pęczek szczypiorku
- sól i pieprz czarny do smaku
- olej roślinny do smażenia
- sałata do dekoracji
Wymieszaj jaja ze śmietanką w misce. Dodaj kaszę, twarożek i mąkę, dopraw solą i pieprzem - wymieszaj dokładnie.
Posiekaj drobno szczypiorek. Dodaj szczypiorek do masy, wymieszaj ponownie.
Na rozgrzanym na patelni oleju smaż niewielkie placuszki. Przed przewróceniem placków posyp górę otrębami i smaż z drugiej na złoty kolor.
Odsącz placki z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Podawaj je udekorowane sałatą.
świetnie:)
OdpowiedzUsuńFajne :) Nie trzeba marnować jedzenia :)
OdpowiedzUsuń