jeśli lubicie takie połączenia możecie skomponować coś w tym stylu.
Świąteczna sałatka śledziowo-buraczana
- 4 buraczki pieczone w piekarniku
- 4 śledzie a la matjas w oleju z cebulką
- 2 łyżki startego chrzanu
- 4 łyżki majonezu dekoracyjnego
- majonez dekoracyjny do dekoracji
- 4 gałązki koperku
- sól do smaku
- pieprz biały zmielony do smaku
- 1 jajo ugotowane na twardo
- 1 łyżeczka miodu
Wymieszaj majonez z chrzanem i 1 łyżeczką miodu.
Upieczone buraki obierz z łupin, pokrój je w plasterki.
Odsącz ryby i cebulę z oleju na sicie. Cebulę pokrój drobniutko.
Z plasterków buraków wytnij 12 małych gwiazdek, ze śledzi 8 gwiazdek do dekoracji.
Pozostałe buraczki i śledzie pokrój drobno i wsyp do miski.
Dodaj posiekaną cebulę i większą część sosu chrzanowego,
dopraw solą i pieprzem do smaku. Na talerzu połóż obręcz.
Nałóż warstwę sałatki lekko upychając po czym wysuń ją z obręczy.
Tak samo postępuj z pozostałymi porcjami. Dekoruj je jajkiem, resztą sosu chrzanowego.
Z majonezu dekoracyjnego za pomocą szprycy zrób gwiazdki, wycięte wcześniej gwiazdki ułóż
na sałatce i brzegu talerza. Udekoruj porcje koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz