Zamieściłam sporo przepisów z żurawiną, na pierś z gęsi w jabłkach i żurawinie, kluski nadziewane żurawiną i gęsiną, panna cotta z jogurtową z żurawiną i sporo innych ciekawych przepisów. Jury nie wiadomo dlaczego wyróżniło:
Kluski śląskie w korzennym sosie żurawinowym
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 jajo
- mąka ziemniaczana (ile zabierze)
- sól i pieprz biały
- 5 dag masła
- 1 szalotka
- 10 dag żurawiny suszonej
- 200 ml soku żurawinowego lub porzeczkowego
- miód do smaku
- 1 łyżeczka maki ziemniaczanej
- szczypta zgniecionych goździków
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- szczypta imbiru
- szczypta chilli
- starta skórka z wyszorowanej pomarańczy
- rukola do dekoracji
Ziemniaki przepuść przez praskę, lekko je ugnieć, wyjmij czwartą część - wypełnij ją mąką. Włóż z powrotem ziemniaki, dodaj olej i jajo - wyrób ciasto. Formuj kluski śląskie z dziurką w środku. Gotuj je w osolonej wodzie Na maśle szklij posiekana drobno szalotkę, dodaj sok i żurawinę suszoną.Dodaj przyprawy korzenne i startą skórkę z pomarańczy - gotuj na wolnym ogniu 10 minut. Zagęść sos mąką ziemniaczaną wymieszaną w małej ilości wody. Dopraw sos ostatecznie. Podaj kluski na rukoli polane sosem i posypane startą skórka z pomarańczy.
Kluseczki śląskie są pyszne, a z takim dodatkiem smakowały bardzo ciekawie.
Mąż oczywiście dostał dodatkowo porcyjkę pieczeni.
musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńGratuluję kolejnego wyróżnienia - ja jednak wolę z masełkiem :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! Mnie kluseczki najlepiej smakują z sosem z pieczenia rolady sląskiej :)
Usuńchoć w takiej wersji też smakują nieźle.