U nas też święta trwają nadal. A na blogu tym bardziej, że sporo smakołyków nie zdążyłam jak zwykle opisać. Postaram się nadrobić to w najbliższym czasie. Niebawem Nowy Rok , więc może się komuś przydać jakiś przepis.
Piernikowe muffiny świąteczne
250 g mąki
2 jaja
150 g brązowego cukru
150 ml jogurtu
150 ml musu jabłkowego
2 łyżeczki przyprawy do pierników
100 g masła
1 czubata łyżka kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
Grubo skruszone orzechy włoskie (około 1/2 szklanki)
polewa czekoladowa do dekoracji
Wymieszaj mąkę z kakao, proszkiem i sodą oraz szczyptą soli.
W drugiej misce wymieszaj jaja z cukrem, jogurtem i stopionym letnim masłem.
Dodaj mus jabłkowy i przyprawę do pierników - wymieszaj ponownie.
Do płynnej masy dodaj sypkie składniki i wymieszaj.
Foremkę silikonową do muffinek przesmaruj pędzelkiem zamoczonym w oleju.
Na dno każdej wsyp trochę skruszonych orzechów po czym
nakładaj masę do foremek do 2/3 wysokości.
Piecz w dobrze nagrzanym piekarniku w temp 180 st.C przez 20-25 min.
Po lekkim przestudzeniu wyjmij babeczki na talerz.
Ostudź babeczki całkowicie.
Możesz je też przełożyć domową marmoladą.
Udekoruj babeczki polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz