Dla mnie to niezwykły rarytas spróbować takich pomarańczy dojrzałych w warunkach naturalnych i niezaprawianych niczym na podróż.
Owoce były bardzo smaczne, jednak mandarynki miały ogromną ilość pestek.
Próbując pomarańczy od razu przypomniał mi się zasłyszany w TV przepis na napój z pomarańczą.
Postanowiłam zrobić go od razu.
Napój karnawałowy z czerwoną pomarańczą
- 1 duża pomarańcza
- 1/2 litra dobrej jakości wódki
- 1 wino deserowe
- 3/4 szklanki brązowego cukru
Umyj pomarańczę, pokrój ją w plastry
razem ze skórką. Zasyp cukrem.
Po pół godzinie, gdy pomarańcza puści sok wlej wódkę i wino. Zamknij szczelnie i odstaw na kilka tygodni. Napój podawaj z dodatkiem sporej ilości lodu lub z wodą mineralną.
Jadłam naturalne pomarańcze we Włoszech. Nie ma porównania. Pewnie podobnie jest z bananami, ale tego to już mi sie chyba nie uda spróbować :-(
OdpowiedzUsuń... ja też niestety bananów naturalnie dojrzałych nie próbowałam ...niestety
Usuń