Tyle się ostatnio mówi o tym jak ważne jest śniadanie. W pełni się z tym zgadzam!
Ale jak przygotować je idealnie zarówno pod względem odżywczym, smakowym jak i wizualnym.
Co najchętniej zjadłabym na śniadanie? ..zadałam sobie pytanie.
Puszyste naleśniki na bazie daktyli zamiast cukru, z mąką orkiszową, ze świeżym twarożkiem i sosem żurawinowym, z prażonymi orzechami i migdałami - takie śniadanie byłoby dla mnie idealne.
Do tego wypiłabym szklankę soku jabłkowego 100%. Dopełniłaby wspaniały smak śniadania.
A więc upiekłam naleśniki typu pancakes. Do przygotowania nie użyłam cukru, jedynie żeby złamać kwaśność żurawiny dodałam do sosu łyżkę miodu. Sok jabłkowy dodałam do sosu żurawinowego i do masy na racuchy, by rozgotować daktyle.Słodycz daktyli soku z jabłek w zupełności wystarczyły, by potrawa miała delikatnie słodki, subtelny smak.
Naleśniki okazały się niezwykle delikatne i puszyste. Podaję więc przepis (proporcje dla 2 osób).
Naleśniki z twarożkiem sokiem jabłkowym i żurawiną
- 1 sok 100% jabłkowy Tymbark
- 1/2 szklanki mrożonej żurawiny
- 1 łyżka miodu lipowego
- 1 duże jajo
- pół szklanki posiekanych daktyli bez pestek
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki mąki pszennej z czubem
- 2 łyżki mąki razowej orkiszowej z czubem
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżka masła sklarowanego
- 200 g kremowego naturalnego twarożku
- pół szklanki grubo posiekanej migdałów i orzechów
- gałązki mięty do dekoracji
Posiekane orzechy i migdały upraż na suchej patelni.
Do rondelka wsyp daktyle, dolej pół szklanki soku 100% jabłkowego Tymbark - gotuj kilka minut do chwili, gdy daktyle się rozpadną - odstaw do ostudzenia.
W drugim rondelku przesmaż żurawinę z miodem i kilkoma łyżkami soku jabłkowego.
Gdy żurawina się lekko rozgotuje i zagęści odstaw z ognia.
Do masy dodaj jogurt, żółtko - wymieszaj. Dodaj mąkę pszenną i razową orkiszową, sodę - wymieszaj.
Ubij pianę z białka z dodatkiem szczypty soli, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.
Smaż racuchy na rozgrzanym na patelni maśle sklarowanym na złoty kolor.
Ułóż na ręczniku papierowym, przykryj kolejnym i odsącz tłuszcz.
Układaj racuchy na talerzu przekładając je twarożkiem naturalnym. Polej sosem żurawinowym,
posyp uprażonymi orzechami, udekoruj gałązkami mięty.
Podawaj z szklanką soku 100% jabłkowego Tymbark.
pyszne:)
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuń