Strony

15 grudnia 2013

Kociołek w azjatyckim stylu czyli lekkie danie jednogarnkowe.

To danie jednogarnkowe  jest wyjątkowe w smaku, pożywne i wyjątkowo szybkie w wykonaniu w odróżnieniu od innych które zyskują przy kilkakrotnym podgrzewaniu.
Lekkie, dietetyczne i chrupiące z wierzchu danie ....
Nie trzymam Was już w napięciu i podaję przepis. Na pewno jeszcze nie raz je ugotuję.



Kociołek w azjatyckim stylu


  • 1 opakowanie  (250 g) pieczarek brązowych  TESCO
  • 2 cebule z siatki TESCO
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 1 papryka czerwona słodka
  • 2 małe papryczki ostre
  • 1,5 litr bulionu drobiowego
  • 1 szklanka mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka masła sklarowanego
  • 200 g cienkiego makaronu pszennego
  • 2  łyżki sosu sojowego jasnego
  • kawałek imbiru
  • cynamon TESCO do smaku
  • sałata lodowa TESCO
  • sól TESCO do smaku
  • cukier trzcinowy  TESCO do smaku
  • chilli  do smaku
  • pieprz biały do smaku
  • natka kolendry lub pietruszki 






Umyj i osusz mięso. Pokrój je w cieniutkie plasterki, skrop sosem sojowym.





Oczyść i obierz warzywa i grzyby. Cebulę pokrój w piórka, grzyby w plasterki, paprykę słodką w zapałkę, a ostrą w plasterki  po wyjęciu nasion. Na łyżeczce masła sklarowanego zeszklij cebule, dodaj pieczarki i przesmaż je razem z cebulą (ok 5 minut).  Dodaj mięso i smaż je mieszając do chwili, aż zniknie kolor surowego mięsa. Kolejno dodaj czosnek (przeciśnięty przez praskę), paprykę słodką i ostrą, posiekany drobno imbir
 (1 łyżeczka). Dopraw pieprzem i szczyptą cynamonu.





Smaż mieszając jeszcze  kilka minut po czym zalej wszystko bulionem. Gdy zupa się zagotuje dodaj pokrojony cienki makaron pszenny i ugotuj go w zupie wg czasu podanego na opakowaniu (zwykle 3-5 minut). Gdy makaron będzie miękki zalej zupę mleczkiem kokosowym, dopraw do smaku szczyptą cukru, solą i chili do smaku. Na końcu dodaj posiekaną natkę kolendry  (lub pietruszki).

Pokrój sałatę lodową w cieniutkie paseczki.Taka krucha sałata świetnie zastępuje chrupiące kiełki  sojowe podawane zwyczajowo do azjatyckich zup.
Podawaj zupę w miseczkach posypaną paseczkami sałaty.



Kociołek azjatycki to świetne danie jednogarnkowe dla wszystkich którzy dbają o zdrowe żywienie i smukłą sylwetkę.




1 komentarz:

  1. NPS-MIX organizuje konkurs kulinarny http://www.nps-mix.pl/konkurs/ Zapraszamy do udziału.

    OdpowiedzUsuń