Lekkie, dietetyczne i chrupiące z wierzchu danie ....
Nie trzymam Was już w napięciu i podaję przepis. Na pewno jeszcze nie raz je ugotuję.
Kociołek w azjatyckim stylu
- 1 opakowanie (250 g) pieczarek brązowych TESCO
- 2 cebule z siatki TESCO
- 2 ząbki czosnku
- 2 duże piersi z kurczaka
- 1 papryka czerwona słodka
- 2 małe papryczki ostre
- 1,5 litr bulionu drobiowego
- 1 szklanka mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka masła sklarowanego
- 200 g cienkiego makaronu pszennego
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- kawałek imbiru
- cynamon TESCO do smaku
- sałata lodowa TESCO
- sól TESCO do smaku
- cukier trzcinowy TESCO do smaku
- chilli do smaku
- pieprz biały do smaku
- natka kolendry lub pietruszki
Umyj i osusz mięso. Pokrój je w cieniutkie plasterki, skrop sosem sojowym.
Oczyść i obierz warzywa i grzyby. Cebulę pokrój w piórka, grzyby w plasterki, paprykę słodką w zapałkę, a ostrą w plasterki po wyjęciu nasion. Na łyżeczce masła sklarowanego zeszklij cebule, dodaj pieczarki i przesmaż je razem z cebulą (ok 5 minut). Dodaj mięso i smaż je mieszając do chwili, aż zniknie kolor surowego mięsa. Kolejno dodaj czosnek (przeciśnięty przez praskę), paprykę słodką i ostrą, posiekany drobno imbir
(1 łyżeczka). Dopraw pieprzem i szczyptą cynamonu.
Smaż mieszając jeszcze kilka minut po czym zalej wszystko bulionem. Gdy zupa się zagotuje dodaj pokrojony cienki makaron pszenny i ugotuj go w zupie wg czasu podanego na opakowaniu (zwykle 3-5 minut). Gdy makaron będzie miękki zalej zupę mleczkiem kokosowym, dopraw do smaku szczyptą cukru, solą i chili do smaku. Na końcu dodaj posiekaną natkę kolendry (lub pietruszki).
Podawaj zupę w miseczkach posypaną paseczkami sałaty.
Kociołek azjatycki to świetne danie jednogarnkowe dla wszystkich którzy dbają o zdrowe żywienie i smukłą sylwetkę.
NPS-MIX organizuje konkurs kulinarny http://www.nps-mix.pl/konkurs/ Zapraszamy do udziału.
OdpowiedzUsuń