Andrzejki minęły, Mikołaj ładuje prezenty na sanie ... czas pomyśleć o świętach.
Zaplanować menu, przygotować wcześniej co się da, pomyśleć o prezentach.
A w kuchni przed świętami raczej postnie, ale aromatycznie i zdrowo.
Torcik z kaszy z bakłażanem i grzybkami
- 150 g kaszy gryczanej niepalonej
- 1 łyżka masła sklarowanego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 duży bakłażan
- garstka suszonych podgrzybków lub innych grzybów
- sól i pieprz czarny do smaku
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki śmietanki kremowej
- natka pietruszki do dekoracji
Namocz grzyby w niewielkiej ilości wody (1/2 szklanki).
Ugotuj kaszę do miękkości wg przepisu na opakowaniu.
Ugotuj grzyby.
Obierz warzywa.
Pokrój cebulę w piórka, bakłażana w cienkie paseczki (obieraczką do warzyw) a czosnek przeciśnij przez praskę.
Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę, dodaj bakłażana i czosnek.
Po krótkim przesmażeniu dodaj grzyby razem z płynem z gotowania. Dopraw solą i pieprzem.
Duś wszystko razem około 10 minut na wolnym ogniu. Wymieszaj mąkę w małej ilości wody, dodaj śmietankę - wymieszaj po czym dodaj do bakłażana by zagęścić sos.
Uformuj babeczki przy pomocy obręczy lub innej foremki. Na górze każdej ułóż sporą ilość bakłażana z grzybami. Udekoruj przed podaniem natką pietruszki.
ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńMyślę, że to jest przepyszne, proste ale i wykwintne danie. Po prostu: worte gemby! (jak by powiedziała Babcia Bronia ;-)
OdpowiedzUsuń