Sałatka śledziowa w jajku
- 8 jaj ugotowanych na twardo
- 4 filety śledziowe typu matjas
- majonez Dekoracyjny (4 łyżki)
- 4 plastry żółtego sera
- 1 szalotka
- mieszanka ziaren (słonecznik, len itp)
- sól do smaku
- pieprz czarny mielony do smaku
Upraż ziarna na suchej patelni. Z śledzi wymoczonych wcześniej wytnij małe gwiazdki (16 szt). resztę śledzia posiekaj drobno. Obierz szalotkę. Posiekaj ją drobno.
Ugotowane jaja przetnij w połowie, odetnij końcówki by połówki stały jak miseczki. Wyjmij żółtka, posiekaj je drobno.
Połówki białek posmaruj majonezem i obtocz w prażonych ziarnach.
Śledzie, szalotkę i majonez wymieszaj razem. Dodaj posiekany drobno ser, dopraw sola i pieprzem - wymieszaj.
Napełnij białka sałatką, posyp posiekanymi żółtkami. Na górze każdej przekąski umieść gwiazdkę śledziową. Udekoruj koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz